Chemical composition of aerosols over Ölüdeniz region
Ölüdeniz bölgesindeki aerosollerin kimyasal bileşenleri
  1. Tez No: 119142
  2. Yazar: İBRAHİM LUBBAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA G. TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aerosol, Eser metal, Ağır metal, Majör iyonlar, Kuru çökelme, Atmosferik Akı, Zenginleştirme faktörü, Faktör analizi, Mevsimsel değişim, Uzun mesafeli taşınım, Üç boyutlu hava yörüngesi, ICP- AES, Grafit fırınlı atomic absorpsiyon spektrometri, İyon Kromatografi, Doğu Akdeniz. VI, Aerosols, Trace metals, Heavy metals, Major ions, Dry deposition, Atmospheric fluxes, Enrichment factor, Factor analysis, seasonal variation, Long range transport, Back trajectory, ICP-AES, GFAAS, Ion chromatography, Eastern Mediterranean. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz ölüdeniz bölgesindeki aerosollerin kimyasal bileşenleri LUBBAD, ibrahim Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semra G. Tuncel Haziran2002, 107 Sayfa Bu çalışmada Ölüdeniz (Fethiye, Türkiye) bölgesinde toplanan aerosol örneklerinde eser ve ağır metaller ile temel iyonlar tayin edilmiştir. Elde edilen veriler kullanılarak kirleticilerin çökme akılarını, bölgedeki aerosollerin kimyasal yapısını etkileyen kaynak ve kaynak bölgeleri tesbit edilmiştir. Kış ve yaz aylarında (18 Şubat- 16 Nisan, 15 Ekim- 16 Kasım, 2000) gerçekleştirilen iki alan çalışması ile günlük olarak 67 tane aerosol örneği toplanmıştır. Aerosol örnekleri Yüksek Hacimli Örnekleyici (Hi vol.) ile Whatman 41 selüloz filtreler üzerine toplanmıştır. Toplanan aerosol örnekleri şartlandırılıp özütlendikten sonra 13 eser ve ağır metal (Na, Mg, K, Al, Fe, Ca, Mn, Pb, V, Cd, Cr, Ni, Zn) ile 4 ana iyon (Cl\ N03\ S042", NH^ için 4farklı teknik; ICP-AES, GFAAS, IC, UV/VIS Spektrometri kullanılarak tayin edilmiştir. Analiz öncesinde cihazlar kalibre edilmiş ve standart referans maddeleri (GSP 2, SRM 2704) kullanılarak doğrulukları denalmıştır. Bu çalışma sonunda bulunan kirletici miktarları literatürdeki değerlerden düşüktür. Kirleticilerin mevsimsel değişiklikleri incelendiğinde, ölçülen pekçok parametrenin miktarlarının, Ölüdeniz'de yaz aylarında artan insansal aktivitelerden dolayı yaz aylarında yüksek olduğu görülmüştür. Muhtemel kirletici kaynaklarını belirleyebilmek için Zenginleştirme Faktörü ve Faktör Analizi yapılmıştır. Çalışma bölgesine uzun mesafe taşımını inceleyebilmek için geri trajektörü hesaplamaları yapılmıştır. Geri trajektörü hesaplamalarına göre Avrupa ülkelerinin, eski Sovyet Birleşik Devletlerinin, Akdeniz ve Kuzey Afrika'nın başlıca kirletici kaynağı ülkeler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHEMICAL COMPOSITION OF AEROSOLS OVER ÖLÜDENİZ REGION LUBBAD, Ibrahim M.S., Department of Chemistry June, 2002, 107 Pages In this work, the concentrations of trace and heavy metals and major ions in aerosol samples were investigated to assess the general features of elemental concentrations, the deposition fluxes to lagoon and sources and source regions affecting the chemical compositions of the aerosols in Ölüdeniz region (Fethiye - Turkey). Also summer - winter variation was investigated to show the seasonal variation in the elemental concentrations of the area. A total of 67 aerosol samples were daily collected in two separated sampling campaigns, the first was in winter 2000 (February 18th. - April 16th.) while the second was in summer 2000 (October 15th- November 16th). Daily aerosol samples were collected using a high volume (Hi vol.) sampler. Aerosols were collected on Whatman 41 cellulose filters. mThe collected aerosol samples were conditioned, digested then analysed for 13 trace and heavy metals (Na, Mg, K, Al, Fe, Ca, Mn, Pb, V, Cd, Cr, Ni, Zn) and 4 major ions (CI“, NO3”, SO42“, NFU*) using four different analytical techniques, ICP-AES, GFAAS, Ion Chromatography and UV/VIS Spectrophotometry. Before analysis the instruments were calibrated and checked for accuracy by using standard reference materials (SRM ) GSP2 and SRM 2704. According to the results obtained in this study, the concentrations of the measured species were low in comparison with literature values. Temporal variations were investigated and showed that the concentrations of most of the measured species were higher in summer time than in winter time as a result of increasing the human activities in summer in Ölüdeniz region. The atmospheric fluxes to the lagoon were also greater in the summer time than in winter time for most of the measured species. For example, for Fe it was (0.929 mg m”2 day“1) in summer, while (0.077mg m”2day_1) in winter Enrichment factor and Factor analysis were also applied to the obtained data in order to identify the possible sources. Back trajectory calculations were used to investigate the long-range transport to the area of study; calculations showed that contributions were coming mostly from European countries, former Soviet Union countries Mediterranean Sea and North Africa.