Analysis and linear cryptanalysis of the RC5 block cipher
RC5 blok şifresinin analizi ve doğrusal kriptanalizi
  1. Tez No: 119143
  2. Yazar: ÖZGÜR İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK D. YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şifreleme, RC5 Blok Şifresi, Kriptografik Güç Testleri, Doğrusal Kriptanaliz, Doğrusal Kabuklar vı, Cryptography, RC5 Block Cipher, Cryptographic Strength Tests, Linear Cryptanalysis, Linear Hulls IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz RC5 BLOK ŞİFRESİNİN ANALİZİ VE DOĞRUSAL KRİPTANALİZİ İnce, Özgür Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melek D. Yücel Eylül 2002, 73 sayfa Bu tezde, Rivest tarafından tasarlanan RC5 blok şifresi çeşitli yönlerden incelenerek, analizi ve doğrusal kriptanalizi hakkında kapsamlı bir fikir oluşturulmaya çalışılmıştır. RC5'in analizinde, onun temel özellikleri, aritmetik işlemleri, algoritmaları ve kriptografik gücü ele alınmıştır. Algoritmanın kriptografik gücü“Çığ Ağırlık Dağılımı”ölçütü kullanılarak ölçülmüş ve DES'inki ile karşılaştırılmıştır. RC5'in doğrusal kriptanalizini incelerken, üç farklı doğrusal atak ele alınmıştır. Birinci atak B.S. Kaliski ve Y.L. Yin'e, ikincisi A.A. Selçuk'a, üçüncü atak ise J. Borst, B. Preneel ve J. Vandewalle'e aittir. Ük iki atak birbiriyle bağlantılıdır fakat“doğrusal kabuk”kavramını kullanan üçüncü atak farklı bir analiz gerektirmektedir. Bütün ataklar algoritmik bir şekilde açıklanmış ve ilk iki atak aynen yeniden gerçekleştirilirken, üçüncü atağın gerçeldeştiriminde“bilinen düzyazı atağı”yerine“seçilmiş düzyazı atağı”uygulanmıştır. Birinci atağın A.A: Selçuk'un farkettiği bazı“gizli kabullenmeler”sebebiyle, B.S. Kaliski ve Y.L. Yin'in iddia ettiği kadar başarılı olmadığı gözlemlenmiştir. Bu atağın Selçuktarafından geliştirilmiş bir şekli olan ikinci atak, oldukça iyi basan oranlan vermektedir. J. Borst, B. Preneel ve J. Vandewalle'e ait olan üçüncü atak ise, bu çalışmada bilinen düzyazı atağı yerine seçilmiş düzyazı atağı ile gerçekleştirildiği için, onların elde ettiğinden daha yüksek basan oranlan vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS AND LINEAR CRYPTANALYSIS OF THE RC5 BLOCK CIPHER İnce, Özgür M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek D. Yücel September 2002, 73 pages In this thesis, the RC5 block cipher designed by Rivest is investigated from various aspects to give a comprehensive idea about the analysis and linear cryptanalysis of this cipher. In the analysis of RC5, its basic properties, arithmetic operations, algorithms, and cryptographic strength are considered and explained. The cryptographic strength of the algorithm is measured using the criterion of“Avalanche Weight Distribution”, and compared with that of DES. While investigating the linear cryptanalysis of RC5, three different linear attacks are considered. The first one is the attack of B.S. Kaliski and Y.L. Yin, the second one is A.A. Selçuk's attack and the third one belongs to J. Borst, B. Preneel and J. Vandewalle. First two attacks are related to each other, but the third attack which uses the“linear hull”concept requires a different analysis. All attacks are explained in an algorithmic manner and the first two attacks are re-implemehted exactly; while in the implementation of the third attack the“chosen plaintext attack”is applied instead of the“known plaintext attack”. We observe that the first mattack is not as successful as claimed by B.S. Kaliski and Y.L. Yin, due to some“hidden assumptions”noticed by A.A. Selçuk. The second attack, which is a modification of the first attack developed by Selçuk, gives considerably high success rates. The third attack yields higher success rates than those given by J. Borst, B. Preneel, and J. Vandewalle; since, in this work, it is implemented as a chosen plaintext attack rather than a known plaintext attack.