Investigation of passive and active shunt power filter combination
Şönt aktif ve pasif filtre bileşiminin değerlendirilmesi
- Tez No: 119144
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: AGF (Aktif Güç Filtresi), AGHD (Aktif Güç Hat Düzenleyicisi), Hibrit Filtre. vı, APF (Active Power Filter), APLC (Active Power Line Conditioner), Hybrid Filter. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz ŞONT AKTİF VE PASİF FİLTRE BİLEŞİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ŞEVİK Özgür Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muammer ERMİŞ Ağustos 2002, 92 sayfa Bu tez çalışmasında harmonik filtreleme ve reaktif güç kompanzasyonu amaçlan için şönt pasif ve aktif güç filtresi topolojisi araştırılmış ve değerlendirilmiştir. Elde edilien teorik sonuçlar simulasyon yoluyla doğrulanmıştır. Aktif güç filtresinin kontrol stratejisi frekans seçimi esasına dayanmayan anlık reaktif güç teorisidir. Şönt pasif filtre kullanılmasının amacı şönt aktif filtrenin kurulma kapasitesini düşürmek ve bütün sistemin filtreleme performansını geliştirmektir. Aktif güç filtreleri alışılagelmiş pasif filtrelerden daha pahalı olduğu için aktif güç filtresinin kurulma kapasitesini düşürmek önemli bir araştırma konusudur. Harmonik akım bileşenlerinin halihazırdabilindiği dağıtım sistemlerinde aktif ve pasif filtrelerin birbirlerine göre bağlantı noktalan ve pasif filtrelerin hangi frekanslara akort edilmeleri gerektiği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF PASSIVE AND ACTIVE SHUNT POWER FILTER COMBINATION ŞEVİK Özgür MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Muammer ERMİŞ August 2002, 92 pages In this thesis, shunt passive and active power filter topology is investigated for harmonic filtering and reactive power compensation purposes. The theoretical results obtained are verified by simulation. The control strategy of the active power filter is the instantaneous reactive power theory, which is not based on frequency selectivity principle. The aim of using shunt passive filters is to reduce the installed capacity of the shunt active filter and to improve the filtering performance of the overall system. Reducing the installed capacity of the active filter is an important research issue because the active power filters are more expensive than the conventional passive systems. In a distribution system which the harmonic components are already known, the connection points of the passive and active power filters relative to meach other and to what harmonic frequencies must be the passive filters tuned are investigated.