Aerodynamic optimization of turbine cascades using an euler/boundary-layer solver coupled genetic algorithm
Türbin kaskadlarının euler/sınır tabaka çözücüsü ile birleştirilmiş genetik algoritma kullanılarak aerodinamik optimizasyonu
  1. Tez No: 119152
  2. Yazar: ÖZHAN ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. SİNAN AKMANDOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaskad optimizasyonu, Genetik Algoritmalar, Turbomakina Pal Tasarımı, Euler-Sınır Tabaka Birleştirilmesi, Türbin Pali. VI, Cascade Optimization, Genetic Algotithms, Turbomachinery Blade Design, Euler-Boundary Layer Coupling, Turbine Blade. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
oz TÜRBİN KASKADLARJNIN EULER/SINIR TABAKA ÇÖZÜCÜSÜ İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ GENETİK ALGORİTMA KULLANILARAK AERODİNAMİK OPTİMİZASYONU Öksüz, Özhan Yüksek Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. İ. Sinan Akmandor Ağustos 2002, 137 Sayfa Bir türbin kaskadının optimum aerodinamik performansını bulabilmek için yeni bir metod geliştirilmiştir. Bir sınır tabaka ile birleştirilmiş Euler algoritmasi ve bir genetik algoritim akuple edilerek otomatikleştirilmiş optimizasyon döngüsüne bağlanmıştır. Çok parametreli hedef fonksiyonu pal yüklemesine ilişkilendirilmiştir. Önceden belirlenmiş giriş Mach sayısı ve başlangıç kaskad geometrisi, giriş ve çıkış akış açısı, pal kalınlığı ve pal mesafesi genetik algoritma ile optimize edilmiştir. İlk olarak, Sanz kritikaltı türbin kaskadı başlangıç kaskadı olarak seçilmiş ve akışçözücünün doğruluğunun görülmesinde kullanılmıştır. Daha sonra, başlangıç kaskad parametreleri maksimum teğetsel pal kuvvetine erişilene dek modifiye edilmiştir. Son olarak, farklı çapraz eşleşme, gelişigüzel sayı verilimi ve değişik popülasyon büyüklüğü etkilerinin genetik algoritmanın performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Maksimum pal yüklemesinin akışı daha fazla çevirebilen, daha seyrek aralıklı ve daha kaim kaskadlarla elde edildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AERODYNAMIC OPTIMIZATION OF TURBINE CASCADES USING AN EÜLER/BOUNDARY-LAYER SOLVER COUPLED GENETIC ALGORITHM Öksüz, Özhan M. S., Department of Aerospace Engineering Supervisor : Prof. Dr. î. Sinan Akmandor August 2002, 137 Pages A new methodology is developed to find the optimal aerodynamic performance of a turbine cascade. A boundary layer coupled Euler algorithm and a genetic algorithm are linked within an automated optimization loop. The multi-parameter objective function is based on the blade loading. For a given inlet Mach number and baseline cascade geometry, the flow inlet and exit angles, the blade thickness and the solidity are optimized by a robust genetic algorithm. Firstly, the Sanz subcritical turbine cascade is selected as the baseline cascade and is used for flow solver validation. Secondly, the baseline cascade parameters are modified 'to yield the maximum uitangential blade force. Finally, the effects of different crossover techniques, random number seeds and population sizes on the performance of the genetic algorithm are studied. It is shown that the maximum blade loading is achieved for a higher flow turning, a wider pitch, and a thicker cascade.