Differential display of wheat mRNA's for the detection of yellow rust disease resistance genes
Buğday mRNA'larının farklılık gösterimi ile sarı pas dirençlilik genlerinin saptanması
  1. Tez No: 119151
  2. Yazar: OSMAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHİNUR S. AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: farklılık gösterim tekniği, buğday, san pas, hastalık dirençlilik genleri. vı, Differential display (DD) technique, wheat, yellow rust, disease resistance genes IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
öz BUĞDAY mRNALARININ FARKLILIK GÖSTERİMİ İLE SARI PAS DİRENÇLİLİK GENLERİNİN SAPTANMASI Bozkurt, Osman Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez yöneticisi: Doç.Dr.Mahinur S.Akkaya Ağustos 2002, 95 sayfa Buğday, dünya çapında yetiştirilen en önemli tahıllardan biridir. Fakat, modern bitki ıslahı çalışmalarının bir sonucu olarak genetik çeşitliliği azalmış ve hastalıklara karşı daha duyarlı bir hale gelmiştir. Puccinia striiformis'in sebep olduğu san pas, buğday için çok önemli bir hastalıktır. Türkiyede son 20 yıl boyunca buğday için en tahrip edici hastalık olmuştur. 100 den fazlasıtanımlanmış olan pas dirençlilik genlerinin hiç birisi bugüne kadar moleküler düzeyde karakterize edilememiştir. İki hücre tipinde farklı ifade olmuş genlerin tanımlanmasında kuvvetli bir araç olan mRNA“farklılık gösterim”teknolojisi, bu tezde kapsamlı bir şekilde kullanılmıştır. San pasa karşı bir majör ve iki minör gene sahip 'Pastor' varyetesi, iki minör gene sahip 'Avocet' varyetesi ve bunların eşleştirilmesinden olşmuş homozigot dirençli ve homozigot hassas bitkiler farklılık gösterim yöntemi analizlerinde san pas hastalığına karşı dirençlilik genlerini bulmak amacıyla kullanılmıştır. Farklı olarak ifade olduğu tanımlanan cDNA bantlarının nükleotid dizileri gen bankalarındaki sekanslarla karşılaştırılmıştır ve daha önceki klonlanmış olan dirençlilk genleriyle benzer protein motifleri bulunmuştur. Klonlarımızın amino asit sekanslarında dirençlilik genlerinde bulunan reseptör motifleri, protein kinaz motifleri, nükleotide bağlanma bölgesi motifleri ve gelişimsel sinyal protein motiflerine rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIFFERENTIAL DISPLAY OF WHEAT mRNAs FOR THE DETECTION OF YELLOW RUST DISEASE RESISTANCE GENES Bozkurt, Osman M.S. Department of Biotechnology Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Mahinur S.Akkaya August 2002, 94 pages Wheat is one of the most important crops grown globally. However, as a result of modem plant breeding practices, reduced genetic diversity in wheat, made it increasingly vulnerable to diseases. Yellow rust caused by Puccinia striiformis is a major disease of wheat. It has been the most devastating disease in Turkey during the past 20 years. Of the 100 rust resistance genes identified, none of them have been characterized at the molecular level yet. mRNA differential display technique, which is a powerful tool to identify those genes that are differentially expressed between the two cell types has been extensively used in this study. inThe variety 'Pastor', with one major and two minor, 'Avocet' with two minor resistance genes to yellow rust as well as homozygote resistant and susceptible F5 plants produced from the mating of Pastor and Avocet have been utilized for differential display analysis for the detection of yellow rust disease resistance genes. The differentially expressed cDNA bands were cloned and sequenced. Nucleotide sequences of differentially expressed cDNA bands were compared with the sequences in the Genebank. Some protein motifs similar to protein motifs of the previously cloned resistance gene sequences have been identified. Translated sequences of our clones contained receptor motifs, protein kinase motifs, nucleotide binding domains, and developmental signaling motifs, which are the signatures of plant disease resistance genes.