Assessment of the tourism in Turkey within the prospects of new trends in tourism
Yeni turizm eğilimleri çerçevesinde Türkiye'de turizmin değerlendirilmesi
- Tez No: 119158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN BERKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Globalleşme, Turizm istatistikleri, Turizm Gelişimi VI, Tourism, Globalisation, Tourism Statistics, Tourism Development IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
öz YENİ TURİZM EĞİLİMLERİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE'DE TURİZMİN DEĞERLENDİRİLMESİ Akpınar, Sibel Y.Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülden Berkman Temmuz 2002, 157 sayfa Turizm sektörü globalleşmenin etkisi ile pazarlama, turist profili ve teknoloji alanlarında çeşitli değişimler yaşamıştır. Bu değişimler sonucunda sürdürülebilir turizm, ekoturizm, yumuşak turizm gibi yeni turizm anlayışları oluşmuştur. Bu çalışma, 1990'lı yıllardan günümüze kadar dünyada ve Türkiye'de turizm sektöründe meydana gelen değişimleri araştırmaktadır. Yıllar içinde turizm taleplerindeki farklılaşmalar sonucu dünyada önem kazanan destinasyon merkezleri ve bu merkezlerden biri olma potansiyeline sahip Türkiye'nin sektördeki durumu incelenmektedir.Çalışmada, üç aşamalı bir yöntem izlenmiştir. Birinci aşamada globalleşme süreci ve bunun sonucu dünyada turizm sektöründe meydana gelen değişmeler incelenmiştir, ikinci aşamada, Türkiye'nin turizminde meydana gelen değişimler ve yönelimler ele alınmıştır. Üçüncü aşamada ise, tesis sayısı, yatak kapasitesi, konaklama ve geceleme oranlarına göre Türkiye'nin turizm destinasyonları belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF THE TOURISM EST TURKEY WITHIN THE PROSPECTS OF NEW TRENDS IN TOURISM Akpınar, Sibel M.S., Department of City Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülden Berkman July 2002, 157 pages With the effects of globalisation, tourism sector has lived some changes in the marketing, tourist profile and technology areas. As a result of these changes, new tourism concepts have emerged like sustainable tourism, ecotourism, soft- tourism. This study investigates the changes in the world and in Turkey from 1990 to recent years. The years, the destination centers that gain importance recently as a result of the differentiation in tourism demand and the situation of Turkey, which has the potential of being a tourism destination center, are examined. In this study, a methodology, which is based on three stages, is formulated. In the first stage, globalisation period and as a result of this the changes in the world is explained. In the second stage, the changes and trends in the tourism iiisector in Turkey is investigated. In the third stage, according to the number of facilities, bed capacity, the share of arrivals and night spent in provinces of Turkey, new destination centers are tried to be defined.