The Influence of ergonomics on marketing and product styling
Ergonominin pazarlama ve ürün biçimlendirilmesine etkisi
  1. Tez No: 119157
  2. Yazar: ALİ EMRE BERKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ERBUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün tasarımı, ürün farklılaştırması, biçemlendirme, ergonomi- tasarım ilişkisi, ergonomi-biçem ilişkisi, sahte artikülasyon. VI, Product design, product differentiation, styling, ergonomics-design relationship, ergonomics-styling relationship, pseudo-articulation, mystification. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
öz ERGONOMİNİN PAZARLAMA VE ÜRÜN BİÇEMLENDİRİLMESİNE ETKİSİ Berkman, Ali Emre Yüksek Lisans, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Çiğdem Erbuğ Temmuz 2002, 193 sayfa Ergonomi, yıllardan beri, çevrenin yaşayanların gereksinim ve sınırlarına göre şekillendirilmesini sağlayan ilkeler oluşturmuş ve tasarıma dayalı birçok eylemi etkilemiştir. Ergonomi esas olarak nesnelerin görsel özelliklerine odaklanmasa da biçimlendirme sürecini dolaylı olarak yönlendirmektedir. Diğer yandan, ergonomi, yoğun rekabetin görüldüğü pazarlarda hayatta kalabilmek ve başarılı olabilmek için önemli bir araç haline gelmiştir. Bu olgunun sonucunda birçok ürünün, geliştirme sürecinde ergonomik araştırmalar yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, gelişigüzel bir şekilde 'ergonomik' olarak pazarlandığı görülmektedir. Buna benzer bir olgu ürün biçemlerinde de gözlemlenebilmektedir. Piyasadaki bazı ürünlerin sadece 'ergonomik' görünmeleri için şekillendirildikleri anlaşılmaktadır. Bu çalışmada temel olarak ergonominin pazarlama ve ürün biçemlendirilmesine olan etkileri incelenmektedir. Bu amaçla, literatür araştırmalarına ve deneye dayalıçalışmalara başvurulmuştur. Olgunun nedenleri, temel olarak, rekabetçi piyasa koşulları, ergonomi anlayışlarındaki çeşitlilik, ergonomi ve endüstriyel tasarım tarihi gibi konularda aranmış ve bu bağlamlarda tartışılmıştır. Ergonomi disiplininin doğurduğu biçem ve bu biçemi oluşturan öğeler tartışılmış, bazı önermelerde bulunulmuş ve sonuç olarak bu görsel dilin ergonomik tasarım ilkelerinden doğan kalıplara ve ürünün daha karmaşık olarak algılanmasına yönelik bir takım çabalara dayandığı savı ortaya atılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INFLUENCE OF ERGONOMICS ON MARKETING AND PRODUCT STYLING Berkman, Ali Emre M.Sc, Department of Industrial Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çiğdem Erbuğ July, 2002, 193 pages Ergonomics, for decades, is generating the principles that influence the process of fitting the environment to our needs and limits; therefore, the discipline has influences on various design based activities. Furthermore, it may be claimed that, although the discipline is not focused on visual characteristics of the artefacts, it indirectly affects the form creation process. On the other hand, it is observed that, ergonomics is becoming a powerful tool in the competitive market. As a result of this phenomenon, sometimes manufacturers arbitrarily promote their products as 'ergonomically designed' regardless of whether a structured research is held during the development process. A similar approach can be observed in the field of product styling. It can be stated that, there are products in the market which are styled in order to look 'ergonomic'. IllThis study basically examines the influence of ergonomics on marketing and product styling by literature surveys and empirical studies. The origins of this phenomenon were investigated and discussed in the contexts such as: Competitive market, diverse perspectives of ergonomics, history of ergonomics and industrial design. Finally, the style induced by ergonomics and the lexicon of this style were discussed with a semantics approach through some hypothetical arguments and it was argued that basically, stereotypes based on design guidelines and efforts towards increasing the perceived complexity frames the lexicon of 'ergo-look'.