Performance evaluation of mars and serpent block ciphers
Mars ve serpent blok şifrelerinin başarım değerlendirmesi
- Tez No: 119162
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK D. YÜCEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kriptografı, Şifreleme, Birikim, Özilinti, Eğrisellik, Walsh Hadamard Dönüşümü. iv, Cryptography, Encryption, Avalanche, Autocorrelation, Nonlinearity, Walsh Hadamard Transform in
 - Yıl: 2002
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 125
Özet
öz MARS VE SERPENT BLOK ŞİFRELERİNİN BAŞARIM DEĞERLENDİRMESİ Bozkurt, Zeki Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bolümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melek D. Yücel Aralık 2002, 112 sayfa Bu çalışmada,“İleri Kriptolama Standardı (AES)”yarışmasındaki beş finalist algoritma arasına giren, Mars ve Serpent şifrelerinin başarımları“Mutlak Birikim”ve“Birikim Ağırlık Dağılımı”ölçütlerine göre değerlendirilmiştir. Mars algoritmasının yer değiştirme kutuları,“Yayılma”ve“Birikim Ağırlık Dağılımı”ölçütleri kullanılarak test edilmiştir, Mars'ın anahtar genişletme prosedürü ve genişletme fonksiyonu (E-Function) gibi alt blokları ise,“Mutlak Birikim”ve“Birikim Ağırlık Dağılımı”ölçütlerine göre çözümlenmiştir.“Özilinti Histogramları”, yeni ve görsel bir test metodu olarak sunulmuş ve bu test metodu Walsh Hadamard Dönüşümü ile birlikte Mars yer değiştirme kutularının analizi için kullanılmıştır. Mars ve Serpent şifreleri için bulunan test sonuçları, AES seçimi süresince yayınlanan ilgili test sonuçlan ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE EVALUATION OF MARS AND SERPENT BLOCK CIPHERS Bozkurt, Zeki M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek D. Yücel December 2002, 112 pages In this study, performance of two recent cryptographic algorithms, Mars and Serpent, which are among the five finalists of the competition for the“Advanced Encryption Standard (AES)”, is evaluated using“Strict Avalanche”and“Avalanche Weight Distribution”criteria. Mars s-boxes are analysed using“Propagation”and“Avalanche Weight Distribution”criteria. Some subblocks such as Mars“Key Expansion”procedure and“E-Function”are also tested by“Strict Avalanche”and“Avalanche Weight Distribution”criteria.“Autocorrelation Histogram”is suggested as a new and visual test method for the analysis of ciphers and cipher building blocks. This new test method along with Walsh Hadamard Transform are used for the analysis of Mars s-boxes. Test results for Mars and Serpent block ciphers are compared to the related results presented during AES selection period.