Evaluation of seismic resistance in building design: A checklist for architects
Yapı tasarımında sismik dayanım değerlendirmesi: Mimarlar için bir kontrol listesi
- Tez No: 119174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Depreme dayanıldı mimari tasarım, deprem kodlan, yapısal düzensizlikler, 1999 Kocaeli Depremi, Earthquake-resistant architecture, seismic building codes, building irregularities, 1999 Kocaeli Earthquake IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
YAPI TASARIMINDA SİSMİK DAYANIM DEĞERLENDİRMESİ: MİMARLAR İÇİN BİR KONTROL LİSTESİ Güntürkün, Burçak Yüksek Lisans, Mimarlık Fakültesi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Arda Düzgüneş Haziran 2002, 124 sayfa Müşteri isteklerini ve yönetmelik gereksinimlerini karşılamaktan öte, mimarların büyük bir çoğunluğu için tasarımlarında ana sorun iklim, yönelim ve topografya gibi temel çevresel faktörlerdir. Sismik hasarlara karşı tüm yapıda veya yapı içindeki elemanlarda çok az önlem alınmakta ve bu önlemler kodlarda şart koşulanlarla - tabi eğer şart koşulan önlemler varsa - sınırlı kalmaktadır. Ancak bu sonuncusu belki de en önemlisidir, çünkü bu konudaki herhangi bir ihmal yapının tamamen yıkılmasına - insan hayatından bahsetmiyoruz bile - neden olur. Bununla birlikte aksi taktirde iyi tasarlanmış olabilir. Mimar yapının temel geometrisini ve formunu şekillendirdikten sonra statikçinin bu temel tasarım safhasından kaynaklanan problemleri çözmesi oldukça zordur. Bu nedenle yapıların depreme dayanıldı tasarımında mimarlar çok önemli bir role sahiptir.1999 Kocaeli Depremi, Marmara Bölgesinde geniş bir alanı etkileyerek çok sayıda ölüme ve yaygın bir şekilde de yapısal hasara neden olmuştur. Deprem kodlarında ve 1999 Kocaeli Depremi sonrasında hazırlanan raporlarda belirtilen depreme dayanıklı tasarımla ilgili mimari noktaların kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesinin gerekliliği aşikardı ve ivedilikle yapılmalıydı. Bu tez çalışmasının amacı, mimarların sismik sorunlardan da en az iklim, yönelim ve topografya gibi daha bilindik sorunlar kadar haberdar olabilmeleri için, bu mimari noktaların yeniden tanımlanması ve kolay hatırlanabilir ve kullanılabilir bir düzende bir kontrol listesi halinde sunulmasıydı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF SEISMIC RESISTANCE IN BUILDING DESIGN: A CHECKLIST FOR ARCHITECTS Güntürkün, Burçak M.S., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Arda Düzgüneş June 2002, 124 pages Apart from meeting client and regulatory requirements, the main concerns for a large majority of architects in their designs remain the basic environmental fectors of climate, orientation and topography. Very little is done to provide against seismic hazards - neither for the building as a whole nor for its contents; and then, only to the extent of satisfying what is stipulated by codes, if and where they exist. Yet this last is perhaps the most critical, since oversight in this regard directly results in loss of the building - not to mention of life - however well it may have otherwise been designed. Once the architect defines the basic geometry and form of the building, it is very difficult for the structural engineer to resolve problems emerging from this principal design phase. Architects therefore have an important röle to play in the earthquake-resistant design of buildings. inThe 1999 Kocaeli Earthquake affected a wide area in the Marmara Region, leading to a huge loss of life and widespread structural damage. The need for an overall evaluation of architectural issues related with earthquake-resistant design, as defined in seismic building codes and in damage reports prepared after the 1999 Kocaeli Earthquake was urgent and self-evident. The aim of this study was to redefine these issues and compile them in the easy-to-remember and -use format of a checklist, so that architects might acquire an awareness of seismic concerns on the same level as they consider the more ordinary ones of climate, orientation, topography, and the like...