Behavior of brick infilled reinforced concrete frames strengthened by CFRP reinforcement: Phase I
CFRP ile güçlendirilmiş tuğla dolgulu betonarme çerçevelerin davranışı: Kısım I
  1. Tez No: 119175
  2. Yazar: RIZA SECER ORKUN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNEY ÖZCEBE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, CFRP, Tuğla Dolgulu Betonarme Çerçeve, Tersinir Tekrarlanır Yükleme, Strengthening, CFRP, Brick Infilled Reinforced Concrete Frames, Reversed Cyclic Loading IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZCFRP İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ TUĞLA DOLGULU BETONARME ÇERÇEVELERİN DAVRANIŞI: KISIM H KESKİN, Rıza Seçer Orkun Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güney ÖZCEBE Temmuz 2002, 140 sayfa Türkiye'de, Afet Yönetmeliği şartlarını sağlamayan birçok yapı bulunmaktadır. Bu yapıların çökmesini engellemek için yapıların kullanılabilirliğini etkilemeyecek yeni, hızlı ve kolay bir güçlendirme yöntemi geliştirilmelidir. Bu çalışma, yeni bir yöntem geliştirmek için ODTÜ- Yapı Mekaniği Laboratuvarı'nda başlatılan araştırma programının bir parçasıdır. Araştırma programının amacı karbon lif takviyeli polimer (CFRP) ile güçlendirilmiş tuğla dolgulu betonarme çerçevelerin davranışının incelenmesiydi. Araştırma programının bu kısmında iki adet 1/3 ölçekli, tek açıklıklı, iki katlı betonarme çerçeve boşluklu tuğlalarla doldurulup CFRP ile güçlendirildi. Deneylerdeki ana değişken CFRP ile yapılan güçlendirmenin detaylandırılmasıydı. Deney elemanları tersinir tekrarlanır yükler altında test edildi. Eksenel yükler deney süresince sabit tutuldu. Deney elemanlarından biri erken kırılırken, diğeri iyi bir davranış gösterdi. Deney sonuçlan dayanım, rijitlik, enerji tüketme ve katlararası ötelenme özellikleri bakımından değerlendirildi.Deneysel çalışmaya ek olarak, Dinar'daki DBI binası üzerinde analitik çalışma yapıldı. Bina, 1995 Dinar depreminde orta derecede hasar görmüş ve betonarme dolgu duvarlarla güçlendirilmişti. Dört farklı CFRP güçlendirmesi üzerinde analizler gerçekleştirildi ve betonarme dolgu duvarlarla güçlendirilmiş binanın analiziyle karşılaştırıldı. Sonuç olarak, yapıların deprem öncesi rehabilitasyonu için bir dizayn kriteri önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEHAVIOR OF BRICK INFILLED REINFORCED CONCRETE FRAMES STRENGTHENED BY CFRP REINFORCEMENT: PHASE I KESKİN, Rıza Seçer Orkun M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Güney ÖZCEBE July 2002, 140 pages In Turkey, there exist a great number of structures tiiat do not fulfill the requirements of the Turkish Seismic Code. A new, rapid and easy strengthening method that would not disturb the serviceability of the structures should be developed in order to prevent collapse of those structures. This study was a part of the research program that was developed in METU-Structural Mechanics Laboratory for this purpose. The aim of the research program was to study the behavior of brick infilled reinforced concrete frames strengthened by carbon fiber reinforced polymer (CFRP) reinforcement. In this part of the research program, two one-third scale, one-bay, two-story reinforced concrete frames were infilled with hollow clay tiles and strengthened with CFRP. The main test variable was detailing of CFRP reinforcement. Test specimens were tested under reversed cyclic loading. Axial loads were kept constant throughout the tests. One of the test specimens failed prematurely, whereas the other one performed well. Test results were evaluated in terms of strength, stiffness, energy dissipation and interstory drift characteristics. mIn addition to experimental study, an analytical study was performed on DBI Building in Dinar. The building was moderately damaged after the Dinar earthquake in 1995, and, then, rehabilitated with reinforced concrete infill walls. Analyses on four different arrangements of CFRP reinforcement were performed and compared with the analysis of the building rehabilitated with reinforced concrete infill walls. As a result, a re-design criterion was suggested for pre-earthquake rehabilitation of structures.