Sediment yields of the basins in the western Black Sea region
Batı Karadeniz bölgesi havzalarında sediment verimleri
  1. Tez No: 119178
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL CAMBAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sediment Verimi, Evrensel Toprak Kaybı Denklemi, Toprak Kaybı iv ¦««"UNIXSYOW MEMKSZİ, Sediment Yield, Universal Soil Loss Equation, Soil Loss m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz BATI KARADENİZ BÖLGESİ HAVZALARINDA SEDİMENT VERİMLERİ Cambazoğlu, Mustafa Kemal Yüksek Lisans, înşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Göğüs Eylül 2002, 127 sayfa Erozyon, gerekli önlemlerin alınmaması halinde sel olayları sonrasında insan hayatı ile inşaat mühendisliği yapılarını ve bunların yanında tarım arazilerini tehlike altına sokabilir. Bu nedenle, erozyonun sebep olduğu sediment verimi hidrolik yapıların tasarım aşamalarında göz önünde bulundurulması gereken önemli bir etmendir. Sediment verimi ölçümü tüm dünyada yetersiz kaldığı için çeşitli tahmin teknikleri geliştirilmiştir ve Evrensel Toprak Kaybı Denklemi, ÜSLE, en yaygın sediment verimi tahmin modelidir. Batı Karadeniz Bölgesi sel felaketine çok yatkın bir bölgedir. Bu çalışmada, bölgenin toprak kaybı ve sediment verimi farklı tahmin modelleriyle belirlenmiştir. Ölçüm verilerinin yetersiz olması nedeniyle, ağırlıklı ortalama faktörlerin kullanıldığı ÜSLE ile bulunan sonuçlar Türkiye Sel ve Deprem Felaketi Acil Önlem Projesi kapsamında 2000 yılında bölgede yapılan çalışmada bulunan GIS destekli ÜSLE sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Sediment veriminin doğrudan hesaplanması için tek yağış olayları için ve yıllık sediment verimi tahmini için Düzenlenmiş Evrensel Toprak Kaybı Denklemi, MUSLE, kullanılmıştır. ÜSLE ve MUSLE sonuçları arasında bir karşılaştırma yapılmıştır. Son olarak, ÜSLE denklemiyle daha isabetli sonuçlar elde edebilmek için, USLE'nin ağırlıklı ortalama faktörlerle kullanılmasıyla bulunan verilere regrasyon analizi uygulanmış ve denklem yeni katsayılarla düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEDIMENT YIELDS OF THE BASINS IN THE WESTERN BLACK SEA REGION Cambazoğlu, Mustafa Kemal M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Göğüs September 2002, 127 Pages Erosion may endanger human life and civil engineering structures as well as agricultural lands after flood events if necessary precautions are not taken. Therefore, sediment yield caused by erosion is a major asset that has to be taken into account in design stages of hydraulic structures. As measurement of sediment yield is insufficient throughout the world, several prediction techniques are developed. Universal Soil Loss Equation, USLE, is the most widely used prediction model for sediment yield. The Western Black Sea Region is highly prone to flooding. Soil loss and sediment yield are estimated for the region with different prediction models in this study. Due to the lack of reliable measurement data, the results found by the application of USLE using weighted average factors are compared with the results found by USLE with the support of GIS undertaken in the Turkey Emergency Flood and Earthquake Recovery Project, TEFER, studies held in the region in year 2000. Then, Modified Universal Soil Loss Equation, MUSLE, is applied for single storm events and annual prediction of sediment yield for direct determination of sediment yield. A comparison is made between the results obtained from the application of USLE and MUSLE. At the end, USLE' s equation is expressed with various proposed powers to increase accuracy after regression analysis is applied to the data obtained from the USLE method with weighted averaged factors.