Water jet pumps with multiple nozzles
Çok çıkışlı su jeti pompaları
- Tez No: 119197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYDIN, PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jet pompası, çoklu lüle, pompa verimi, Jet pump, multiple nozzles, pumping efficiency
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz ÇOK ÇIKIŞLI SU JETİ POMPALARI GÜRSOY, Egemen Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. İsmail AYDIN Yardımcı Danışman: Prof. Dr. Mustafa GÖĞÜS Kasım 2002, 93 sayfa Jet pompaları yüksek hızlı birincil akımdan, onu çevreleyen ikincil akıma momentum aktarmak için kullanılır. İkincil akıma momentum aktarmada verim, ortak merkezli boruların alan oranına, nisbi debi değerine ve pompa sisteminin geometrik tasarım detaylarına bağlıdır. Çok lüleli jet pompası kavramı, tek lüleli pompa sistemi yerine üç lüleli pompayı ortaya koyarak deneysel olarak araştırıldı. İtici ve emme debi değerleri ve karışım borusundaki basınç dağılımı, itici lüle ile karışım borusunun değişken alan oranları için ölçüldü. Tek lüleli ve çok lüleli sistemlerin, geniş bir aralıktaki alan oranları için elde edilen pompa verimleri karşılaştırıldı. Tekli ve çoklu jet sistemler, pompa verimi açısından önemli bir fark olmaksızın, benzer bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WATER JET PUMPS WITH MULTIPLE NOZZLES GÜRSOY, Egemen M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İsmail AYDIN Co-Supervisor: Prof. Dr. Mustafa GÖ?ÜŞ November 2002, 93 pages Jet pumps are used to transfer momentum from a high velocity primary jet flow to a circumscribing secondary flow of fluid to be pumped. Efficiency of momentum transfer to secondary flow is dependent on the area ratio of concentric pipes, relative flow rates and the geometrical design details of the pumping system. Multiple jet pumping concept is investigated experimentally by introducing three- nozzle pumping in place of a single nozzle pumping system. Driving and suction flow rates and pressure distribution in the mixing pipe are measured for varying area ratios of driving nozzle to mixing pipe. Pumping efficiencies of single nozzle and multiple nozzle systems evaluated over a wide range of area ratios are compared. Performance of single and multiple jet systems were found to be similar with no significant difference in terms of pumping efficiency.