From a garden suburb to an urban district: An evaluation on the spatial qualities of Bahçelievler district
'Bahçe kent' yerleşiminden kentsel alana dönüşüm: Bahçelievler'de mekansal kalite değerlendirmesi
- Tez No: 119196
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANA BİLSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: bahçe kent”, kentsel dönüşüm, yoğunlaşma, kentsel kalite, mekansal kalite, grden suburb”, urban transformation, densification, urban quality, spatial quality
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz“BAHÇE KENT”YERLEŞİMİNDEN KENTSEL ALANA DÖNÜŞÜM: BAHÇELİEVLER'DE MEKANSAL KALİTE DEĞERLENDİRMESİ Başaran, Bilge Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Cânâ Bilsel Nisan 2002, 104 sayfa Türkiye'de, hızlı kentleşme süreci ile birlikte artan yoğunluk ve planlama kararlarındaki değişiklikler sonucunda, tüm yerleşimler bir başkalaşım süreci geçirmişlerdir. 1930'lu yılların başında Türkiye'nin ilk konut kooperatifi olarak kurulan, fakat bunun ötesinde özgün bir tasarım modeli olarak uygulanmış olan Bahçelievler Konut Kooperatifi bu süreçlerin etkisi altında büyük ölçüde dönüşmüştür. Kent dışında, planlı bir 'bahçe kent' olarak tasarlanmış bu özgün yerleşim, zaman içinde tüm olumsuz etkilerle birçok niteliğini yitirmiş, fakat buna karşılık kentsel bir nitelik kazanmıştır. Bu tez Bahçelievler' in bir 'bahçe-kent' olarak tasarım niteliklerini araştırmakta, geçirdiği dönüşüm sürecini incelemekte ve son dönemde Ankara'da önemli bir kent merkezi niteliği kazanmasına neden olan süreçleri değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FROM A GARDEN SUBURB TO AN URBAN DISTRICT: AN EVALUATION ON THE SPATIAL QUALITIES OF BAHÇELİEVLER DISTRICT Başaran, Bilge M.Axch., In the Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cânâ Bilsel April 2002, 104 pages As a result of rapid urbanization process and increase in population density of cities in Turkey, all planned environments have gone under a process of transformation by a series of reconstruction plans and new building regulations that permitted high building densities in time. One of the most important planned settlements which have been affected by this process is Bahçelievler district in Ankara. Besides being the first housing cooperative, it was a significant design model within the history of settlements in Turkey. Bahçelievler which has been subjected to the effects of urbanization process in Ankara, has been transfigured in time and has lost most of its environmental qualities. This thesis examines first Bahçelievler“garden suburb”as a peculiar settlement-design model; secondly, studies the transformation process that the settlement went through and focuses on the processes that contributed to its becoming one of the most attractive urbancenters in the city. The thesis concludes with an evaluation of the“urban quality”of the existing district.