Design criterions for water jet pumps and determination of critical flow velocity in sediment carrying pipeline systems
  1. Tez No: 10519
  2. Yazar: MEHMET ALİ KÖKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su jeti pompası, tasarım kriterleri, boru sistemleri, katı madde taşımmı, kritik hız
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET SU JETİ POMPALARININ TASARIM ESASLARI VE KATI MADDE TAŞIYAN BORU SİSTEMLERİNDE KRİTİK AKIM HIZININ TAYİNİ KÖKPINAR, Mehmet Ali Yüksek Lisans Tezi, İns.Müh.Böl. Tez Danışmanı: Doç.Dr.Mustafa GÖ?ÜS EYLÜL 1990, 158 Sayfa Bu çalışma. Bölüm A ve Bölüm B olmak üzere iki kısımdan ibarettir. Bölüm A' da su jeti pompalarının tasarım esasları ile ilgili deneysel bir çalışma anlatılmaktadır. En son kesitinde atmosfere açık olan bir boru sisteminde toplam uzunlukları birbirine eşit fakat farklı emme nazili ve karışım hazne uzunluklarına sahip olan iki su jeti pompası. Pompa I ve Pompa II, test edildi. Bu testlerde itici akım nazilinin emme nazili içindeki yeri değişken olarak alındı. Akışkan olarak su kullanılarak su jeti pompasının elemanlarının ve kendisinin verimlilikleri hesaplandı. Deney sonuçlarından, Pompa II nin, boyutsuz akım sürücü nazil yerinin x/LSN=0.84 değerinde en yüksek pompa verimliliği olan %33“ü verdiği görüldü. Pompa l'de ise x/LSN= 1.0 değerinde en yüksek pompa verimliliğini verdi. Açık sistemde su ile birlikte farklı katı malzemelerinde değişik -V-konsantrasyonlarda deneylerinin yapılmasından, Pompa II'nin ”akım ayrılma bölgesinde" karışım akımından katı malzemelerin ayrılması üzerinde etkili olduğu gözlenmiştir. Benzer neticeler Pompa II'nin kapalı sistemde, ki bu durum açık sisteme bir santrifüj pompanın monte edilmesi ile temin edilmiştir, kullanılmasıyla elde edildi. Bölüm B' de, boru sistemlerinde kritik karışım hızı ile ilgili olarak bu çalışmada elde edilen veriler ile farkı araştırmacılar tarafından deneysel olarak bulunmuş olan verilerin analizi verilmektedir. Kritik karışım hızının hesabı için etkili parametreler cinsinden bir ampirik bağıntı sunuldu. Aynı akım şartlarında bu bağıntının neticeleri ile literatürde verilen benzer bağıntıların neticelerinin karşılaştırılması, burada tavsiye edilen denklemin ölçülmüş olan kritik hız değerlerine çok daha yakın sonuçlar verdiği gerçeğini ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN CRITERIONS FOR WATER JET PUMPS AND DETERMINATION OF CRITICAL FLOW VELOCITY IN SEDIMENT CARRYING PIPELINE SYSTEMS KÖKPINAR, Mehmet Ali M.S. In Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr.Mustafa GÖ6ÜŞ September 1990, 158 Pages This study comprises two parts as Part A and Part B. In Part A, an experimental investigation related to the design criterions of water jet pumps is described. Two jet pumps of same total length, Pump I and Pump II, with varying suction nozzle and mixing chamber lengths were tested in a pipeline system which was open to the atmosphere at the end section of the system. In these tests the location of the driving nozzle in the suction nozzle was considered to be variable. Using water as a driving fluid, efficiencies of various components of the water jet pump as well as overall pump efficiencies were determined. From the results of the experiments it was seen that Pump II yielded the highest pump efficiency of 33 % with a dimensionless driving nozzle location of X/LSN= 0.84. -iii-Pump I produced the highest pump efficiency for the largest value of X/LSN= 1.0 used in the experiments. Following the experiments conducted with various solid materials along with water at different concentrations in the open-system it was observed that Pump II was very effective on the separation of solid particles from the mixture flow at the flow division unit. Similar results were obtained using Pump II In the closed-system experimental set up which was formed by assembling a centrifugal pump to the open-system. In Part B, the analysis of the present data related to critical velocity of mixture flow through pipelines and the experimentally obtained data from the studies of various Investigators were presented. An empirical equation to estimate the value of the critical mixture velocity was proposed In terms of effective parameters. The comparison of the results of the proposed equation with those given In the literature for same flow conditions revealed that the critical velocities calculated from the present equation are very close to measured ones. Key words : Water jet pump, design criterlons, pipeline systems, solid transportation, critical velocity Science Code: 624.02.01 -iv-