Design and construction of a flotation column
Flotasyon kolonu tasarımı ve kurulumu
  1. Tez No: 119199
  2. Yazar: ÇAĞNUR ÇAĞDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ÖNDER ÖZBELGE, DOÇ. DR. GÜRKAN KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon Flotasyonu, Kolon Tasarımı, Hacimsel Hava Miktarı, Palp pH, Kabarcıklı Akış Koşulu vı, Column Flotation, Column Design, Gas Holdup, Pulp pH, Bubbly Flow IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz FLOTASYON KOLONU TASARIMI VE KURULUMU Çağdaş, Çağnur Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.H.önder özbelge Ortak Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Gürkan Karakaş Aralık 2002, 112 sayfa Bu tezin amacı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nde bir flotasyon kolonu tasarlamak ve kurmaktır. Flotasyon susevmez taneciklerle suseverleri birbirinden ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, toplayıcı ile koşullandırılmış katı parçacık-su karışımını, ters yönde yükselen, köpürtücü ile kuvvetlendirilmiş hava kabarcıkları ile temas ettirilmesi esasına dayanır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda, bu yöntemle, özellikle küçük parçacıkları yüksek verimlerle ayırmak için en uygun koşulları yaratmak mümkün olmuştur. Flotasyon kolonlarının performansına etki eden pek çok işlem parametresi vardır : hava hızı, besleme hızı, yıkama suyu hızı, tanecik boyu.kabarcık boyu, pulp yoğunluğu gibi. Flotasyon kolonlarının kabarcıklı akış koşulunda çalışmasıistenir ve bu koşula bağlı olarak hava hızı ve kabarcık çapı belli sınırlar içinde olmalıdır. Kabarcık çapı büyük ölçüde köpürtücü derişimine, kabarcık üreteci delik çapına ve hava hızına bağlıdır.İşlem parametrelerinin çalışma aralıklarının belirlenmesinde bu sınırlar göz önüne alınmıştır. Kolonda tutulan hava miktarının hava hızı, köpürtücü konsantrasyonu ve kabarcık üretecinin çapına bağlı olarak nasıl değiştiğinin belirlenmesi için deneyler yapılmıştır. Ayrıca flotasyon kolonunun taşıma kapasitesi (en yüksek parçacık akısı) sırasıyla 13.3 lt/dak ve 5 lt/dak besleme ve hava hızlarında, 1.47 g/cm2/dak olarak belirlenmiştir. Bu parametreler belirlendikten sonra değişik pH aralıklarında, pH 5.5 dan 12 ye kadar, dodecylamine toplayıcı olarak kullanılarak silika yüzdürülmüştür. Deneylerde kerosene yüzdürücü olarak, sülfürik asit ve sodyum hidroksit pH düzenleyiciler olarak kullanılmıştır. pH 7 de silika ayrışımı en yüksek değerini almıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF A FLOTATION COLUMN Çağdaş, Çağnur M.Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Önder Özbelge Co-Supervisor: Assoc.Dr. Gürkan Karakaş December 2002, 112 pages The aim of the study is to design and construct a flotation column in the Department of Chemical Engineering at Middle East Technical University. Flotation is a process to separate hydrophilic particles from hydrophobic ones. The technique involves contacting a slurry of solids treated with collector, in countercurrent fashion, with ascending air bubbles stabilized by a frother. So far, this method seems to create the most favorable conditions in a continuous contact device to achieve high efficiencies of separation especially with fine mineral particles. There are many factors affecting the recovery rates in flotation columns such as air rate, feed rate, wash water rate, particle size, bubble diameter, gas holdup and pulp density. A desirable mflotation column must operate in bubbly flow regime and this statement limits the gas rate and bubble size; the bubble size is strongly dependent on sparger hole size, air rate and frother concentration. While determining the range of operating variables, these limitations are considered. Experiments were performed to determine the gas holdup profiles with respect to air rate, sparger hole size and frother concentration. Also the carrying capacity (maximum solids flux) of the flotation column was determined to be 1.47 g/cm2/minat 13.3 lt/min and 5 lt/min feed and air rates, respectively. After determining these parameters at different pH values, pH 5.5 to 12, silicate was floated using dodecylamine hydrochloride as collector. In the experiments.kerosene was used as frother and sulfuric acid and sodium hydroxide were used as pH regulators. Near neutral pH values, separation of silicate is better than those at the other pH values.