City image and metro; case study: Batıkent metro
Kent imajı ve metro; Batıkent metrosu örneği
  1. Tez No: 119200
  2. Yazar: FİLİZ KIRSAKAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel imaj, Görsel Algı, Kimlik, Anlam, Metro, Toplu Ulaşım, Kişi-çevre İlişkisi, Bilişsel Haritalama, Taslak Harita, Mekansal Öğrenme -vı, City image, Visual perception, Identity, Meaning, Metro, Public Transportation, Man-environment Relation, Cognitive Mapping, Sketch Map, Spatial Learning -IV-“ ”-~T>"i IOJE31LIÎ
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz KENT İMAJI VE METRO BATIKENT METROSU ÖRNEĞİ KIRSAKAL, Filiz Yüksek Lisans, Kentsel Tasarım, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Adnan BARLAS Aralık 2002, 152 sayfa Bu tez, kişinin kent içerisinde tercih ettiği toplu ulaşım aracıyla, o kişinin kentsel çevreyi algılamasının nasıl değiştiğini göstermeyi amaçlamaktadır. Böylece, kentin yeni toplu ulaşım araçlarıyla yeniden yapılandırılmasında, kent imajı konusununda dikkate alınması gerektiğinin altını çizmektedir. v-Çalışma sırasında, özellikle metroyu ulaşım aracı olarak kullanılan kişiler üzerinde durulmuştur. Metronun ulaşım olarak kentsel problemlerin çözümünde sağladığı yararların yanısıra, insanların kent imajını algılamasını engellemesi de gözönüne alınmalıdır. Bu çalışmada deneysel araştırma metodu kullanılarak, metro, kişi ile çevresi arasındaki ilşikiyi bozduğu için, metro kullanan kişilerin algıladığı kent imajının, kimliğini ve yapısını kaybetmekte olduğu gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CITY IMAGE AND METRO CASE STUDY: BATIKENT METRO KIRSAKAL, Filiz M.S., Urban Design Department of City and Regional Planning Asst. Prof. Dr. Adnan BARLAS December 2002, 152 pages This thesis aims to show how the individual's perception of urban environment changes by considering the mode of transportation she/he prefers, within the city. Thus, it underlines the importance of the concept of city image in rebuilding our cities through introducing new modes of public III-transportation. Throughout the study special emphasis is given to the individuals who have chosen metro as a transportation mode. In spite of so many advantages, metro has one adverse effect on city. Use of metro as a transportation mode hinders the recognition of city image. It prevents people to perceive the built environment. In this study, through an experimental research it is shown that the image of the city that is perceived by people, who uses metro, looses its identity and structure since metro disturbs the relationship between the individual and his/her environment.