Use of tuffs as puzzolanic materials in cement industry
Tüflerin puzolanik malzeme olarak çimento endüstrisinde kullanılabilirliği
  1. Tez No: 119201
  2. Yazar: UTKU SÖLPÜKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN TÜRKMENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tüf, puzolan, kil mineralleri, fırınlama, amorf materyal, puzolanik özellik ve dayanım aktivite indeksi vı, Tuffs, pozzolans, clay minerals, calcinations, amorphous material, pozzolanicity and pozzolanic strength index. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
oz TÜFLERİN ÇİMENTO ENDÜSTRİSİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ Sölpüker, Utku Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bolumu Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Gunal Türkmenoğlu Kasım, 2002 249 kelime Bu çalışmada Ankara, Eskişehir, Konya ve Nevşehir'den alınan tüf örnekleri üzerinde türlerin çimento endüstrisinde puzolanik malzemeler olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Türlerin gözeneklilik, yoğunluk, basınç ve atmosferik basma altındaki su emme kapasiteleri, tek eksenli basınç ve nokta yükleme gibi ile fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenmiştir. Tüfler ayrıca optik mikroskop, sedimentasyon, XRD, XRF, SEM ve EDAX gibi tekniklerle mineralojik, petrografik ve kimyasal olarak incelenmişlerdir. Tüflerin puzolanik aktivitelerinin ve dolayısıyla çimento endüstrisinde kullanılabilirliğinin ölçülmesi için puzolanik dayanım indeks testi ve puzolanik özellik testi uygulanmıştır. Puzolanik dayanım indeks testinde kullanılan örnekler iki fazda ve %25 oranında Portland çimentoya katılmışlardır. Birinci fazdaki örneklerherhangi bir işleme tabi tutulmadan sadece belidi bir inceliğe kadar öğütülüp Portland çimentoya eklenmişlerdir. Buna karşılık ikinci fazdaki örnekler hem belirli bir inceliğe kadar öğütülmüşler hem de içerdikleri kil mineralinin çeşit ve de miktarına göre belli sıcaklıklarda 4 saat süreyle fırınlanmışlardır. Yapılan deneylerin sonuçlarına göre hemen hemen tüm örnekler çok yüksek gözenekliliğe (%35.5) sahiptir. Tüf örneklerinde ki amorf mineral içeriği %15.3 ve %84.1 arasında olup ortalama %57.6'dır. Toplam Si02 and A1203 miktarları ise %84.7 (+2.2, -1.6) civarındadır. Sedimentasyon deneyine göre, tüfler ortalama %6.5 oranında kil mineralleri içerirler. Kuantitatif analizlere göre ise baskın kil minerali smektit olup, illit ve kaolin çok az miktardadır. Puzolanik özellik deneyi sonuçlarına göre tüm örnekler, çözünebilirlik eğrisinin altında kaldıklarından dolayı uygun puzolan olarak kabul edilebilirler. Basic dayanım testine göre tüm örnekler puzolanik karaktere sahiptirler. Ayrıca, fırınlanan örnekler, fırınlanmayanlara oranla daha yüksek basınç dayanım değerlerine sahiptirler. Bununla beraber fırınlanan örneklerin mukavemet kazanım hızlan da fırınlanmamış örneklere oranla daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF TUFFS AS POZZOLANIC MATERIALS IN CEMENT INDUSTRY Solpüker, Utku M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Gunal Türkmenoğlu November, 2002 250 words In this research the usability of tufls of Elmadağ, Eskişehir, Konya and Nevşehir in the cement industry as pozzolanic materials is investigated. Laboratory tests are performed to determine physico-mechanical properties of tuffs such as porosity, density, water absorption under pressure and under atmospheric pressure, uniaxial compressive and point load strength. Optical microscopy, sedimentation, XRD, XRF, SEM and ED AX analysis are performed to characterize the tuffs mineralogically, petrographically and chemically. Pozzolanic strength index and Pozzolanicity tests are performed to determine the pozzolanic activity. During the pozzolanic strength index test, two sets of samples are used in a ratio of 25% by weight. The first set is composed of raw tuff samples whereas the second set is calcined for four hours according to the type and amount of clay minerals present. iiiAccording to the results, all the samples have very high porosities in averaging (35.5%). The amorphous mineral constituents are varying between 15.3% and 84.1% with an average of 57.6%. The total amounts of SİO2 and AI2O3 are varying around 84.7% (+2.2, -1.6). The sedimentation analysis, show that the clay mineral content of the tuff is about 6.5% and the dominant clay mineral in most of the samples is smectite, while illite and kaolinite are present in minor amounts. The pozzolanicity test results show that all of the samples are suitable pozzolans for they all fall below the solubility curve. According to the compressive strength test, calcined samples give higher strength gain values and better strength development rates than the uncalcined ones.