Development of a web-based job-shop scheduling system in CIM environment
Bilgisayar tümleşik üretim ortamında ağ-tabanlı atölye çizelgeleme sistemi geliştirilmesi
  1. Tez No: 119202
  2. Yazar: MURAT KAAN AKALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. ENGİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atelye Çizelgelemesi, UML, Windows DNA, Esnek İşlem Planlaması, Darboğazı Kaydırma Methodu (SBP), Gannt Grafiği. vı £%%^J2T», Job-Shop Scheduling, UML, Windows DNA, Flexible Process Planning, Shifting Bottleneck Procedure (SBP), Gannt Chart. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
oz BİLGİSAYAR TÜMLEŞİK ÜRETİM ORTAMINDA AĞ-TABANLI ATELYE ÇİZELGELEME SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ Akalp, Murat Kaan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Engin Kılıç Eylül 2002, 152 sayfa Belli bir zaman diliminde imalat sistemlerinde bulunan kaynakların operasyonlara tahsis edilmesiyle ilgili tüm kararlan içeren işlem, yani çizelgeleme üretimin sürekliliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıyan bir iştir. Rastlantısal tip Esnek İmalat Sistemleri (EİSler) aynı tarzda organizasyona sahip olan otomatikleşmiş atelyeler olarak düşünülebilir. Bu çalışmada, EİS çizelgeleme problemi atelye tipi çizelgeleme probleminin daha genelleştirilmiş hali olduğundan, çizelgeleme sistemi geliştirilirken, atelyenin rastlantısal tip EİS gibi olduğu varsayılmıştır. Operasyon sırası, tezgah ve kesici takım esnekliklerine sahip esnek işlem planı kavramı benimsenmiştir. Alternatifler arasından parçaların kendine özgü işlem planlan belirlendikten sonra çizelgeleme problemi, parçaların tayin edilen son bitme zamanlarına uyacak şekilde, kriter olarak parçaların maksimum tamamlanma süreleri göz önünde tutularak çözülmüştür. Birleştirilmiş Modelleme Dili sistem mimarlarının, yazılım sistemlerini belirleme, tasarlama, inşa etme ve belgeleme için, aynı zamanda iş modelleme için, ortak tutarlı bir dil kullanarak nesne analizi ve tasannu üzerinde çalışmalarının sağlar.Windows'un Dağıtık İnternet Uygulamaları mimarisi, tümleşik alıcı-sunucu ve ağ modeli oluşturulmasını içeren bir çatıyı anlatmaktadır. Bu çalışma, nesneleri ve bunların ilişkilerini tanımlayan bir Birleştirilmiş Modelleme Dili (UML) ve Dağıtık İnternet Uygulamaları mimarisi (DNA) kullanarak değişik konfigürasyondaki atelyelerin (farklı sayıda tezgahlar (çeşitli tipte) ve parçalar) çizelgelenmesine odaklanmaktadır. Yeniden çizelgeleme içeren toplam imalat süresini en aza indirme methodu ve darboğazı kaydırma methodu (SBP), bu çalışmada göz önünde tutulan iki farklı çizelgeleme algoritmasıdır. Çizelgeleme peryotlarını grafiksel olarak ayrıntılarıyla temsil etmek için Gannt Grafikleri oluşturulmuş ve çizelgeleme peryotlarıyla ilgili istatistiki bilgiler toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A WEB-BASED JOB-SHOP SCHEDULING SYSTEM IN CIM ENVIRONMENT Akalp, Murat Kaan M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Engin Kılıç September 2002, 152 pages The process encompassing all the decisions related to the allocation of resources to operations over the time horizon, namely scheduling is one of the most crucial tasks that must be accomplished to keep the continuity of the production in manufacturing systems. Random type of Flexible Manufacturing Systems (FMSs) can be considered as automated job-shops having identical layouts. In this thesis, since the FMS scheduling problem is a more generalized version of the job-shop scheduling problem including some flexibilities, while developing the scheduling system, it is assumed that the job-shop treats as a random type FMS. The flexible process plan concept is adopted based on operation sequence, machine tool and cutting tool flexibilities. After the generation of the specific process plans among the alternatives for all parts (jobs) is completed, the scheduling problem is solved to satisfy the due dates of parts while considering the maximum completion times of parts, that is the makespan, as the criterion. Unified Modeling Language (UML) provides system architects working on object analysis and design with one consistent language for specifying, visualizing, iiiconstructing, and documenting the artifacts of software systems, as well as for business modeling. Windows Distributed Internet Applications (DNA) architecture describes a framework of building software technologies together in an integrated web and client-server model of computing. This study focuses on scheduling of different configurations of job-shops (i.e. different number of machine tools (of various types) and parts (jobs)) by using Windows DNA technology and building a UML model, which is used to define“objects”and their“relationships”. Two different scheduling algorithms are considered in this study: makespan minimization method with rescheduling and the Shifting Bottleneck Procedure (SBP). Gannt Charts which represent the scheduling periods in a graphical manner are elaborately formed and statistical information about the scheduling periods are collected.