Buffer and error management techniques in voice over IP
IP üzerinden ses aktarımında tampon ve hata yönetimi teknikleri
  1. Tez No: 119231
  2. Yazar: SERKAN CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUYURMAN BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Internet Protokolü Üzerinden Ses, PCM, GSM, CS-ACELP, MELP, Kanal Modelleme, Tampon Yönetimi, Hata Yönetimi. vı, Voice over Internet Protocol, PCM, GSM, CS-ACELP, MELP, Channel Modelling, Buffer Management, Error Management. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz IP ÜZERİNDEN SES AKTARIMINDA TAMPON VE HATA YÖNETİMİ TEKNİKLERİ CEYLAN, Serkan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Buyurman BAYKAL Aralık 2002, 86 sayfa Gerçek zamanlı sesin Internet üzerinden aktarılması bilgisayar ağlan teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak geçerlilik kazanmaktadır. Bununla beraber, gerçek zamanlı sesin bilgisayar ağlan üzerinden aktarılması için mevcut telefonların sağladığı kalitede bir sesi sağlayacak bir sistemin gerçeklenmesi paket kayıpları ve paket gecikmelerindeki değişimlerden dolayı zordur. Sesin kalitesini sadece paket kayıpları ve paket gecikmelerindeki değişimler değil aynı zamanda kullanılan ses kodlama algoritması ve kanal genişliği de belirler. Paket kayıpları gönderen ve alan tabanlı olmak üzere ayrılan farklı hata yönetim teknikleriyle ele alınır. Paket gecikmelerindeki değişimler alıcı tarafında yönetilen tampon yönetim teknikleriyle dengelenir. Bu mekanizmalar kullanılan mekanizmanın tipine bağlı olarak birlikte veya ayrı incelenir. Bu tezde farklı ses kodlama algoritmalarının (PCM, GSM, CS-ACELP ve MELP) farklı hata kodlama yöntemleriyle faklı kanal kayıp oranlarındaki performansları ve farklı hata yönetimi teknikleriyle çalışan veya çalışmayan farklı tampon yönetim teknikleri performansları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUFFER AND ERROR MANAGEMENT TECHNIQUES IN VOICE OVER IP CEYLAN, Serkan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Buyurman BAYKAL December 2002, 86 pages The transmission of real time voice over the Internet is gaining acceptance parallel to the development of network technology. However the realization of toll quality telephony, used to transport real-time voice on the Internet, is difficult due to packet loss and jitter. Not only the packet loss and jitter but also vocoder algorithm and the bandwidth determine the quality of voice. Packet loss is handled by different error management techniques, sender based or receiver based. Jitter is compensated by use of buffer management algorithms managed at the receiver. These mechanisms are investigated in correlation or in isolation due to the type of the mechanisms used. In this thesis, the performances of different vocoders (PCM, GSM, CS- ACELP and MELP) with different error coding techniques by using different channel loss rates and the performances of different buffer management techniques, working with or without error coding algorithms are investigated. m