Time synchronization in OFDM
Dikgen sıklık bölümlü çoğullamada zaman eşlemesi
- Tez No: 119230
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dikgen Sıklık Bölümlü Çoğullama (OFDM), Zaman Eşlemesi, Zamanlama Göreli Konumu, Örnekleme Sıklığı Göreli Konumu, Vurum Biçimlendirmesi "ec yükseköğretim mkümaneasyon meekft, Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM), Time Synchronization, Timing Offset, Sampling Frequency Offset, Pulse Shaping IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz DİKGEN SIKLIK BÖLÜMLÜ ÇOĞULLAMADA ZAMAN EŞLEMESİ Ergüt, Adil Kürşad Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Aralık 2002, 103 sayfa Dikgen Sıklık Bölümlü Çoğullama (OFDM) frekans seçici sönümlü çok- yollu kanalda yüksek hızlı iletim için kullanılan etkili çok taşıyıcılı bir kipleme tekniğidir. Fakat OFDM alt-taşıyıcılar arasındaki dikgenliği bozan ve sistemde taşıyıcılar ve çerçeveler arasında girişime yol açan eşleme hatalarına karşı oldukça hassastır. Bu tezde OFDM 'in temel kavramları olan dönüşsel ön-ekleme, vurum biçimlendirmesi, sistemin Ayrık Fourier Dönüşümü (DFT) ile gerçekleştirimi ve eşleme hatalarının sistem üzerindeki etkileri incelendikten sonra zaman eşlemesi üzerinde yoğunlaşılmıştır. Zaman eşlemesi konusu ele alınırken, zaman eşlemesine getirilen temel yaklaşımlar gürültü etkileri, kanal etkileri, verimlilik, karmaşıklık ve iletim kipi bağımlılığı göz önünde bulundurularak tartışılmış ve karşılaştırılmıştır. Temel yaklaşımları destekleyen ilave yöntemler açıklanmıştır. Çerçeveler arasındaki girişimin zaman eşleme yöntemleri üzerindeki etkisi sorgulanmış ve çerçeveler arası girişime bağışık zaman eşleme yöntemleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TIME SYNCHRONIZATION IN OFDM Ergüt, Adil Kürşad Ms., Department of Elecrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık December 2002, 103 pages Orthogonal frequency division multiplexing (OFDM) is an effective multi- carrier-modulation technique for high-speed transmission over frequency selective fading channels. However, OFDM systems can be extremely vulnerable to synchronization errors, which disturbs the orthogonality of subcarriers and introduces interchannel interference (ICI) and intersymbol interference (ISI). In this thesis, after examining the basic issues such as cyclic prefix, pulse shaping, Discrete Fourier Transform (DFT) implementation of the OFDM system and effect of synchronization errors, we concentrated on time synchronization in the OFDM system. For covering the time synchronization issue, basic approaches to time synchronization are discussed and compared in terms of noise effects, channel effects, efficiency, complexity and transmission mode dependency. Additional methods, which enhance these approaches, are introduced. The effects of ISI on the time synchronization algorithms are investigated and time synchronization methods which are immune to ISI effects are discussed. Ill