Solid waste collection services and the use of spatial routing models: An evaluation in Ankara, Bahçelievler district
Katı atık işletim sistemleri ve mekansal güzergah modellerinin kullanımı: Bahçelievler, Ankara'daki örnek uygulama
- Tez No: 119239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN BERKMAN, DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Katı Atık Toplama, Güzergah Modelleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Çok Kriterli Değerlendirme, Mekansal Karar Destek Sistemleri VI, Solid Waste Collection, Routing Models, Geographic Information Systems (GIS), Multi Criteria Evaluation (MCE), Spatial Decision Support Systems. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
oz KATI ATIK İŞLETİM SİSTEMLERİ VE MEKANSALGUZERGAH MODELLERİNİN KULLANIMI: BAHÇELİEVLER, ANKARA'DAKİ ÖRNEK UYGULAMA Uraz, Balkan Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülden Berkman Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç Dr.. Oğuz Işık Aralık 2002, 180 sayfa Günümüzde, yoğun nüfus artışı ve hızlı kentleşme karşısında, belediye hizmetleri, daha verimli çalışabilmeleri için sürekli değişim ve gelişim içerisinde olmaktadır. Katı atık toplama servisi de bu çerçevede değerlendirilmektedir. Servisin daha iyi hizmet verebilmesi için yapılanlar, basit güzergah modellemelerinden coğrafi bilgi sistemleri tarafından desteklenen mekansal karar destek sistemlerine kadar ilerlemiştir. Mekansal güzergah modellerinin içinde bulunduğu bu destek sistemleri katı atık toplama servislerini kentsel çevrenin bir parçası olarak görür ve ona gore değerlendirir. Bu tezin amacı, Ankara, Bahçelievler mahallesinde mekansal güzergah modellerinin coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ile entegre bir şekilde kullanılması sonucunda, katı atık toplama servisinin daha ucuza mal edilip edilmeyeceğini incelemektir. Çalışma, katı atık toplama servisinin sadece bir güzergahoperasyonu olmadığı, kentsel çevre ve özellikleriyle ilişkili olduğu savını taşır. Bu bağlamda, güzergah analizlerine mekansal parametrelerin CBS yardımı ile entegre edilmesi 3 aşamalı bir çalışma çerçevesinde değerlendirilmektedir. Birinci aşamada çalışma alanına ve toplama servisine ilişkin kapsamlı bir bilgi sunabilmek için CBS yardımıyla geniş ve açıklayıcı analizler yapılmıştır. İkinci aşamada çeşitli maliyet parametreleri gözönüne alınarak güzergah analizleri yapılmıştır. Son aşamada ise CBS ve Çok Kriterli Değerlendirme yöntemleri kullanılarak mekansal parametreler güzergah analizlerine dahil edilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLID WASTE COLLECTION SERVICES AND THE USE OF SPATIAL ROUTING MODELS: AN EVALUATION IN ANKARA, BAHÇELİEVLER DISTRICT Uraz, Balkan M.Sc, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülden Berkman Co-supervisor: Assoc Prof. Dr. Oğuz Işık December 2002, 180 pages Today, basic public services have been an objective for moderations for their more effective operating against the population growth and rapid pace of urbanization. Solid waste collection also had its share from this circumstance. For better operation of the service, the measures have evolved from simple mathematical routing models regarding the service as a sole routing problem to spatial decision support systems integrated with geographic information systems. These support systems including the routing models using spatial parameters regards the collection services as a part of the urban environment and treats the service within this context. The aim of this thesis is to see whether the service could be operated with more appropriate and less costly routes with the use of routing analyses integrated with GIS in Bahçelievler neighborhood, Ankara. The study attempts to claim that the collection service is not only routing operation, but 111also being strongly related with the urban space and its parameters. In this respect, incorporation of spatial parameters to the routing analyses handled by GIS is evaluated in a three step study. The first step of the study is the extensive descriptive analysis of the neighborhood by making use of GIS to give a comprehensive profile about the neighborhood and the collection service. The second step is comprised of routing analyses that are carried depending on various cost parameters. The final step of the study covers the routing analyses in which spatial parameters are incorporated using MCE and GIS together.