An Investigation on the oxide and clay minerals of Ankara clay
Ankara kili içerisinde bulunan oksit ve kil minerallerinin araştırılması
- Tez No: 119270
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN TÜRKMENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankara Clay, Iron oxides, Red Mediterranean sous, Mössbauer spectroscopy. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz ANKARA KİIİ İÇERİSİNDE BULUNAN OKSİT VE KİL MİNERALLERİNİN ARAŞTIRILMASI SAĞLAM, Zeynep Julide Yüksek lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman GÜNAL TÜRKMENOĞLU Ağustos 2002, 81 sayfa Bu çalışmanın amacı, Ankara Kili içerisinde bulunan oksit ve kil minerallerinin ayrıntılı olarak araştırılmasıdır. Geç Pliosen yaşlı kırmızı akarsu çökellere ait olan Ankara Kilinin, kil ve demir oksit minerallerinin saptanması ve karakterize edilmesi için petrografik ve kimyasal analizler, Mössbauer Spectroskopisi, XRD ve SEM teknikleri kullanılmıştır. Ayrıca bu minerallerin oluşumlarını etkileyen çevresel ve iklimsel faktörler incelenmiştir. X-ışınlan difraksiyonu, smektit/illit karışık tabakalanmalı killerde ağırlıklı olarak illit'in ve az miktarda kaolinit ve/veya klorit'in varlığını göstermiştir. Başlıca demir oksit mineraleri olarak maghernit, hematit, ilmenit ve götit saptanmıştır. Kuvars, kalsit ve plajiyoklas mineralleri kil dışı fraksiyonu oluşturmaktadır. İşlem görmemiş ve DCB yöntemi ile işlem görmüş < 2-mm, < 53-um and < 2-um fraksiyonundaki Ankara Kili örmeklerinin oda sıcaklığında (298 K) elde edilen S7Fe Mössbauer spektrumlan, Fe3+ rezonansının oktahedrik ve tetrahedrik sitelerinde bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Spektrum ayrıca Ankara Kiline belirgin kırmızı rengi veren Fe3+ kil mineral yapısında, dış yüzeyi kaplayıcı ve bağlayıcı malzeme olarak, amorf fazda aynı zamanda kristal formda bulunduklarım ortaya çıkartmıştır.rengi veren Fe3+ kil mineral yapısında, dış yüzeyi kaplayıcı ve bağlayıcı malzeme olarak, amorf fazda aynı zamanda kristal formda bulunduklarını ortaya çıkartmıştır. Bu kırmızı renk paleoiklimsel şartlarla ilgili olup Kırmızı Akdeniz topraklarının oluşumu için uygundur. Bu temele dayanarak Ankara Kilini oluşturan malzeme Alt- Orta Miosen'in nemli-tropik ve Üst Miosen'in kurak-sıcak iklim şartlarında oluşan Palesol'dan olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler Ankara Kili, demir oksit, kırmızı Akdeniz toprağı, Mössbauer spektroskopisi. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE OXIDE AND CLAY MINERALS OF ANKARA CLAY SA?LAM» Zeynep Julide M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman GÜNAL TÜRKMENO?LU August 2002, 81 pages The objective of this study is to investigate the mineralogy and origin of oxides and clay minerals of Ankara Clay. Petrograpbic and chemical analysis, Mössbauer spectroscopy, XRD and SEM technique have been utilized to identify and characterize the clay mineralogy and iron oxide minerals in Ankara Clay which belongs to the fluvial red clastic deposits of Late Pliocene age. The environmental and climate-logical factors affecting the genesis of these minerals are also investigated. According to the x-ray diffraction patterns, smectite/ illite mixed layering is observed where illite is the dominant clay mineral and kaolinite and/or chlorite is detected in minor amounts. Major iron oxide minerals detected are; maghemite, hematite, ilmenite and goethite. Quartz, calcite and plagjoclase are the non-clay constituents. Room temperature (298 K) S7Fe Mössbauer Spectra of untreated and dimionite-citrate- bicarbonate (DCB) treated Ankara Clay samples of size fractions < 2-mm, < 53-um and < 2-um revealed that Fe3+ resonance is observed both in octahedral and tetrahedral sites. The spectra also revealed that the iron oxides are found both in day mineral structure, iiias coating and cement material and in minor amount, in crystalline form which gives the specific red color to the Ankara Clay. This red color is related with the paleoclimaüc conditions suitable for Red Mediterranean soils to form. Therefore, Ankara Clay is considered as 'Paleosol' relict soil, formed under humid-tropical climate of Early and Middle Miocene and arid-hot climate of Late Miocene.