Thermal waters along the North Anatolian fault zone (NAFZ): Geochemistry and geothermometry applications
Kuzey Anadolu fay hattında yer alan termal sularda jeokimya ve jeotermometre uygulamaları
  1. Tez No: 119269
  2. Yazar: JÜLİDE YAPMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURKAN KARAHANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termal Sular, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Jeotermal, Jeotermometre, Jeokimya. vı, Thermal Waters, North Anatolian Fault Zone, Geothermal, Geothermometry, Geochemistry IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma Kuzey Anadolu Fay hattında yer 7 jeotermal alamn, Gölyaka- Efteni (Bolu), Mudurnu-Babas (Bolu),Seben-Pavlu (Bolu), Bolu (merkez), Kurşunlu-Çavundur (Çankırı), Gözlek (Amasya) ve Reşadiye (Tokat), jeokimyasal karakteristiğini ve jeotermal potansiyelini belirlemeyi konu almaktadır. Örnekleme işlemleri Haziran 2000 ve Nisan 2001 olmak üzere 2 farklı dönemde gerçekleştirilmiştir. Termal suların sıcaklıkları 38 ile 73 °C arasında, pH'ları 5.6 ile 7.5 arasında, TDS içerikleri 11074 ile 433 ppm arasında değişmektedir. Ca-S04 tipinde olan Bolu ve Ca-HC03 tipinde olan Mudurnu dışında, termal sular Na-HC03 tipindedir. Kurşunlu, Seben ve Mudurnu alanlarında termal suların kimyasal bileşimlerisıcaklıkları ile birlikte değerlendirildiğinde soğuk su ile karışmış oldukları veya kondüktif soğumaya maruz kaldıkları ileri sürülebilir. Jeoteraıometre uygulamalarından ve Kurşunlu, Seben ve Mudurnu alanlarına uygulanabilen silika-entalpi ve klorit-entalpi karışım modellerinden elde edilen rezervuar sıcaklıkları Kurşunlu'da 88-115 °C, Bolu' da 85-88 °C, Efteni'de 143-150 °C, Mudurnu'da 77-101 °C, Seben'de 110-149 °C, Reşadiye'de 97-99 °C ve Gözlek'de 67-72 °C arasında değişmektedir. Kabuklaşma problemi olasılığım ortaya koymak ve elde edilen rezervuar sıcaklığının bir de bu yöntemle kontrolünü yapmak için karbonat, sülfat ve kuvars mineralleri için akışkan-mineral dengesi hesaplamaları yapılmıştır. Bütün termal suların kalsit ve silika minerallerine doygun olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak, Al+3 verisi olmadığı için feldspar, mika ve kil minerallerine ilişkin doygunluk hesaplan yapılamadığından, mineral akışkan dengesi hesaplan ile denge sıcaklıklarının belirlenmesi mümkün olmamıştır. Jeotermal enerji açısından Kurşunlu, Efteni, Mudurnu, Seben ve Reşadiye alanlarının daha umut verici alanlar olduğu gözükmektedir. Ancak, bu termal suların kullanımı sırasında silika ve kalsit kabuklaşması için önlem alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study is concerned with determination of geochemical characteristics and assessment of geothermal potential of fields located along the North Anatolian Fault Zone (NAFZ), which Gölyaka-Efteni (Bolu), Mudurnu-Babas (Bolu), Seben- Pavlu (Bolu), Bolu (town center), Kurşunlu-Çavundur (Çankırı), Gözlek (Amasya) and Reşadiye (Tokat). Water samples were collected in two different periods, June 2000 and April 2001. Discharge temperature of thermal waters ranges between 38 and 73°C, pH values are between 5.6 and 7.5. TDS content varies from 11074 to 433 mg/1. The majority of thermal waters are Na-HCÜ3. Chemical composition of waters, when examined with their discharge temperature, suggests occurrence of subsurface mixing and conductive cooling in Kurşunlu, Seben and Mudurnu. iiiGeothermometry applications and silica-enthalpy, chloride-enthalpy mixing models, which could be applied to Kurşunlu, Mudurnu and Seben, yielded reservoir estimates ranging from 88-115 °C for Kurşunlu, 85-88 °C for Bolu, 143-150 °C for Efteni, 77-101 °C for Mudurnu, 110-149 °C for Seben, 97-99 °C for Reşadiye and 67-72 °C for Gözlek. Fluid-mineral equilibria calculations were performed for carbonate, sulphate and quartz minerals. These calculations revealed that all waters are supersaturated with respect to calcite and silica. As, however, no saturation state assessment could be done with respect to feldspar, mica and clay minerals (due to lack of Al+3 data), no equilibrium temperature could be obtained from these calculations. Kurşunlu, Efteni, Mudurnu, Seben and Reşadiye are more promising for geothermal energy development. However, they may require some precautions to be taken against possible silica and calcite scaling during utilisation of these thermal waters.