Hydrogen production from olive mill wastewater by Rhodobacter sphaeroides O. U. 001
Zeytin fabrikası atık suyu kullanarak Rhodobacter sphaeroides O. U. 001 ile hidrojen üretimi
- Tez No: 119271
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ EROĞLU, PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyohidrojen, karasu, Rhodobacter sphaeroides O.U.001, polihidroksibütirat, karotenoid, kimyasal oksijen ihtiyacı vı, Biohydrogen, olive mill wastewater, Rhodobacter sphaeroides O.U.001, polyhydroxybutyrate, carotenoid, chemical oxygen demand IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
oz ZEYTİN FABRİKASI ATIKSUYU KULLANARAK RHODOBACTER SPHAEROIDES O.U.001 İLE HİDROJEN ÜRETİMİ Eroğlu, Ela Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Danışmanı: Prof. Dr. İnci Eroğlu Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ufuk Gündüz Temmuz 2002, 160 sayfa Fotobiyolojik hidrojen üretimi, yenilenebilir ve temiz bir yakıt olması bakımından, güneş enerjisine dayalı biyoteknolojik araştırmalar içerisinde giderek artan bir öneme sahiptir. Hidrojen üretebilen çeşitli mikroorganizmalar arasından fotosentetik bakteriler öne çıkmaktadır. Mevcut literatürde; şeker ve süt fabrikası atıksuları, kanalizasyon çamuru ve bazı evsel atıkların fotosentetik bakteriler tarafindan hidrojen üretimi amacıyla kullanılabildiği belirtilmektedir. Zeytin fabrikası atıksuyunun (karasu) biyohidrojen üretimi için kullanılması, ilk defa bu çalışma tarafından incelenmiştir. Karasu, çevresinde bulunan alıcı ortamlara bırakılmadan önce en ekonomik ve etkili teknolojilerle arıtılması gereken önemli bir kirleticidir.Bu amaçla; 400 mL hacimli kolon-fotobiyoreaktörlerde, Rhodobacter sphaeroides O.U.001 bakterisiyle gerçekleştirilen hidrojen üretim deneylerinde, tek besiyeri kaynağı olarak karasu kullanılmıştır. Karasu yüzdesi 20% ve 1% arasında değişen besiyerlerinde üreme ve hidrojen üretimi incelenmiştir. Bakteriyel üremenin, incelenen tüm besiyerlerinde gerçekleştiği fakat hidrojen üretiminin %4'ten daha az karasu içeren besiyerleri tarafından sağlanabildiği görülmüştür. %2 karasu içeren besiyerinin 13.9 LH2/Lkarasu değeriyle en yüksek hidrojen üretim verimine sahip olduğu, aynı zamanda da yaklaşık %35 KOİ (kimyasal oksijen ihtiyacı), %58 BOÎ (biyolojik oksijen ihtiyacı) ve % 60 fenol arıtımının gerçekleştiği gözlenmiştir. Ayrıca, %2'lik karasu besiyerinden hidrojen üretilmesi sonrasında yapılan yan-ürün analizlerine göre; 1 L karasudan 40 mg karotenoid ve 60 mg polihidroksibütirat üretildiği saptanmıştır. Daha sonraki deneyler, karasudan elde edilen hidrojen miktarını arttırmaya yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Bu deneyler; aydınlık/karanlık döngülerinin uygulanması, Mo ve Fe ilavesi, ve aynı karasuyun birden fazla kullanımı gibi çalışmaları içermektedir. Hidrojen üretimi; 16 saat aydınlık - 8 saat karanlık döngüsü ile 2 kat, demir ilavesiyle ise 3 kat arttırılmıştır. Ayrıca, aynı karasuyun 4 kere kullanılması sonucunda toplam KOİ arıtım verimi %70 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre karasu; biyohidrojen üretimi için çevresel ve ekonomik açıdan oldukça umut vadeden bir besiyeri kaynağı olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDROGEN PRODUCTION FROM OLIVE MILL WASTEWATER BY RHODOBACTER SPHAEROIDES O.U.001 Eroğlu, Ela M.Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. İnci Eroğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Gündüz July 2002, 160 pages Photobiological hydrogen generation is receiving considerable attention in solar energy based biotechnological research as a potential source of renewable and pollution-free fuel. Among the various organisms capable of hydrogen production, photosynthetic bacteria are more promising. In the recent literature, it is indicated that the photosynthetic bacteria can utilize different waste materials for hydrogen production including sugar refinery wastewater, milk industry wastewater, sewage sludge, or some municipal solid wastes. Olive mill wastewater (OMW) utilization for biohydrogen production was firstly investigated by the present study. OMW is a significant pollutant that should be treated with the most economical and efficient technologies before its indisposal into the surrounding environment. For this purpose, diluted OMW was used as a sole substrate source for the production of hydrogen gas by Rhodobacter sphaeroides O.U.001, within 400 mL column-photobioreactors. Growth and hydrogen production on diluted-OMW were investigated between 20% (v/v) and 1% (v/v) OMW containing media. Although bacterial growth could be achieved in all inspected OMW concentrations, hydrogen production was observed for the ones below 4%. A maximum hydrogen yield of 13.9 IWLomw was obtained at 2% OMW with an approximately 35% COD (chemical oxygen demand), 58% BOD (biological oxygen demand) and 60% phenol reduction. In addition; 1 L OMW resulted 40 mg carotenoid and 60 mg polyhydroxybutyrate as by-products of hydrogen production process with 2% OMW medium. Further experiments were performed to improve the produced hydrogen amount from OMW. These attempts included the applications of light/dark cycles, addition of Mo and Fe, and the recycling of the utilized OMW media. Hydrogen production was doubled by the 16 hours light - 8 hours dark cycle and tripled by the iron addition. Recycling of the OMW media for 4 times, resulted an overall COD removal efficiency of 70%. According to these results, OMW was concluded to be a very promising substrate source for biohydrogen production process, with many additional benefits of its utilization on the aspects of environment and economy.