Self commissioning and online parameter identification of induction motors
Asenkron motorlarda durağan ve çalışır durumda parametre tayini
  1. Tez No: 119287
  2. Yazar: İBRAHİM ERTAN MURAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asenkron motor sürücü, kendi başına tanıma, parametre tahmini, çalışır durumda parametre belirleme vı, Induction motor drive, self commissioning, parameter estimation, online parameter identification IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
öz ASENKRON MOTORLARDA DURAĞAN VE ÇALIŞIR DURUMDA PARAMETRE TAYİNİ MURAT, İ. Ertan Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN Nisan 2002, 177 sayfa Doğru akım motorlarından elde edilebilen yüksek dinamik performans, güç yan iletkenleri, VLSI teknolojileri, motor modelleri ve kontrol yöntemlerindeki gelişmelerle birlikte, asenkron motorlar ile ulaşılabilir olmuştur. Bu nedenle, asenkron motorun diğer motor türlerine olan avantajlarından dolayı, asenkron motorlar, değişken hızlı uygulamalar için endüstrinin baskın tercihi olmuştur. Motor modelleri, motor kontrol yöntemleri ve kontrolörler motor parametrelerini kullanırlar. Bu nedenle asenkron motorlarda yüksek dinamik performans motor parametrelerinin gerçek değerlerinin bilinmesi ile elde edilir. Asenkron motor parametreleri geleneksel yöntemlerle ölçülebilir. Ancak akıllı bir asenkron motor sürücüsü, motor parametrelerini kendi basma belirleme yeteneğine başka devrelere ihtiyaç duymadan sahip olmalıdır.Motor duruyor iken motor parametrelerinin eviricinin kendisi tarafından ölçülmesinden sonra, motor çalıştırılmaya başlanır. Asenkron motor parametereleri sıcaklık, akım ve akı seviyesine bağlı olarak değişir. Bu nedenle asenkron motor parametreleri motor çalışıyor iken de tahmin edilmelidir. Gerilim modelini kullanan, asenkron motorların hız duyargasız vektör kontrolü, hız ölçümüne ihtiyaç duymadığı için oldukça popülerite kazanmıştır. Gerilim modelinde, stator toplam akısının belirlenmesinde, stator sargı direnci kullanılır. Stator direncinin tahmin edilen ile gerçek değeri arasındaki en küçük hata, sadece toplam akının genliğinin tahmininde hata ile sonuçlanmaz, fakat aynı zamanda stator toplam akısında faz kaymasına neden olur. Bu nedenle bu tezde, özellikle stator direncinin tahmini çalışılmıştır. Bu tezde, öncelikle; hız duyargasız vektör kontrol yöntemi ve kontrolörler için asenkron motor parametrelerinin gerelcsinimi tanıtılmıştır. Ardından; motor durağan iken, ihtiyaç duyulan motor parametreleri motoru süren evirici tarafından belirlenmiştir. Durağan halde, stator geçici endüktansının ölçülmesi için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Bununla birlikete, motor çalışıyor iken sıcaklık, akım ve akı seviyesine bağlı olarak değişen motor parametrelerinin adaptasyonu tanıtılmıştır. Ve geliştirilen çalışır durum parametre belirleme yöntemleri sunulmuştur. Geliştirilen stator direncini belirleme yöntemine are deneysel sonuçlar eklenmiştir.Son olarak, bu tezde geliştirilen donanım ve yazılım verilmiştir. Deneysel çalışmalar için, bir sayısal sinyal işlemci (DSP) tabanlı, 15 kVA, Uzay Vektörü Darbe Genişlik Modülasyonu (SVPWM) kullanan üç fazlı gerilim kaynağı evirgeci yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SELF COMMISSIONING AND ONLINE PARAMETER IDENTIFICATION OF INDUCTION MOTORS MURAT, î. Ertan MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN April 2002, 177 pages High dynamic performance which is obtained from dc motors became achievable from induction motors with the recent advances in power semiconductors, VLSI technologies, motor models and control algorithms. So, induction motors became the dominant choice of the industry for adjustable speed applications because of its advantages over other motor types. Motor models, motor control algorithms and controllers use the motor parameters. So high dynamic performance of induction motor drives is achieved by knowing the exact value of motor parameters. Induction motor parameters may be measured by conventional techniques. However, an intelligent induction motor drive should be capable of identifying motor parameters by itself without extra circuits. After the measurement of the motor parameters while the motor is stationary with the inverter itself, the motor is started to operate. Induction motor parameters vary with the temperature, iiicurrent level and flux level. So induction motor parameters should also be estimated while the motor is operating. Sensorless vector control of induction motors, using voltage model, has gained a lot of popularity recently because it does not require speed measurement. Stator winding resistance is used for determination of stator flux linkage in voltage model. Any mismatch between the estimated and the actual value of stator resistance results not only in flux linkage amplitude estimation fault, but also stator flux linkage phase shift. So stator resistance estimation is specially studied in this thesis. In this thesis, first; requirement of induction motor parameters for sensorless vector control algorithm and controllers is introduced. Then; at standstill, all induction motor parameters are identified with the inverter itself driving the motor. Novel offline stator transient inductance measurement algorithm is presented. Moreover; adaptation of the parameters due to the variation caused by temperature, current level and inverter output frequency while the motor is operating, is introduced. And novel online stator resistance identification algorithm is developed. Experimental results of the developed online parameter identification algorithm are given. Finally, the developed hardware and software in this thesis are also included. A Digital Signal Processor (DSP) board based, 15kVA, Space Vector Pulse Width Modulated (SVPWM), three phase Voltage Source Inverter (VSI) is built for experimental stage.