Non-linear vibration analysis of bladed disks with dry damper
Kuru sürtünme sönümlü kanatçıklı disklerin doğrusal olmayan titreşim analizi
  1. Tez No: 119286
  2. Yazar: ENDER CİĞEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. NEVZAT ÖZGÜVEN, DR. ÖMER TANRIKULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kanatçıklı Diskler, Doğrusal Olmayan Titreşimler, Kanatçık Titreşimleri, Kuru Sürtünme Sönümlüleri, Türbinler, Histerezis (Ardıl İzlem) vı, Bladed Disks, Non-linear Vibrations, Blade Vibrations, Dry Friction Dampers, Turbines, Hysteresis rv
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz *. - KURU SÜRTÜNME SONUMLÜ KANATÇIKLI DİSKLERİN DOĞRUSAL OLMAYAN TİTREŞİM ANALİZİ CİĞEROĞLU, Ender Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. H. Nevzat Özgüven Eş-Danışman: Dr. Ömer Tanrıkulu Ağustos 2002, 110 Sayfa Kanatçıklı disk sistemlerinin kuvvet etkisindeki titreşim analizi gaz türbin motorlarında çok rastlanan bir titreşim problemidir. Gaz türbin motorlarının ana yapısal dinamik problemi, türbin ve kompresör kanatçıklarının çalışma alam içinde rezonansa gelmesinden kaynaklanan çok sayıda tekrardan dolayı malzeme yorulmasıdır. Kuru sürtünme sönümlerinin kanatçık-ile-kanatçık ve/veya kanatçık- v t.c YtftcsEKöCftirnM KiwnJ)ile-yer arasına yerleştirilmesi titreşim büyüklüklerini düşürmek için kullanılan en yeni tekniktir. Ancak, kuru sürtünme doğrusal olmayan yapısı nedeniyle sistemi karmaşıklaştır. Bu tezde, kuru sürtünme ile sönümlendirilmiş kanatçıktı disklerin titreşim karakteristiği analiz edilmiştir. Kuru sürtünmeli sönümlerin doğrusal olmayan kuvvet-uzaklık karakteristiğini tarif etmek için makro-kayma ve mikro-kayma adlı iki modelin birleştirilmesiyle oluşturulan yeni bir model kullanılmıştır. Yeni model makro-kayma modelinde olduğu gibi analizi kolay, bununla berber mikro-kayma modelini de içeren bir modeldir. Elde edilen çok serbestlik dereceli doğrusal olmayan sistem, doğrusal olmayan diferansiyel denklemleri doğrusal olmayan cebirsel denklemlere çeviren yarı-doğrusallaştırma tekniği kullanılarak frekans düzleminde analiz edilmiştir. Metodun doğrulanması; bu çalışmada elde edilen sonuçların, kaynaklardan bulunan sonuçlarla ve zaman düzleminde elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmasıyla gösterilmiştir. Çeşitli sistem ve sürtünme sönüm parametrelerinin kanatçıklı disklerin titreşim karakteristiği üzerindeki etkisini incelemek için çeşitli örnek durum incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Kanatçıklı disk sistemlerinde ayarsızlık önemli bir olgu olduğundan ayarlı ve ayarsız sistemler de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NON-LINEAR VIBRATION ANALYSIS OF BLADED DISKS WITH DRY FRICTION DAMPERS Cİ?ERO?LU, Ender M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Nevzat Özgüven Co-Supervisor: Dr. Ömer Tanrikulu August 2002, 110 Pages Forced vibration analysis of bladed disk assemblies is a very common vibration problem in design of gas turbine engines. Main structural dynamics problem of gas turbine engines is the high cycle fatigue of turbine and compressor blades due to blade resonance in the operating range. Placement of dry friction dampers between the blades and/or blades and ground is the most recent technique for decreasing vibration amplitudes. However, dry friction complicates the system due to its non-linear nature. inIn this thesis, vibration characteristics of dry frictionally damped bladed disks are analyzed. A new model is used to define non-linear force-displacement characteristic of dry friction dampers, which is a combination of the two models, macro-slip and micro-slip models. The new model is simple to be analyzed, as it is the case in macro-slip model, yet it includes the effects of micro-slip model. The non-linear multi degree of freedom (MDOF) system obtained is analyzed in frequency dönsün by applying a quasi-linearization technique, which transforms the non-linear equations into a set of non-linear algebraic equations. The verification of the method is demonstrated by comparing the solutions obtained in this study with the solutions given in literature and also with solutions obtained by time domain analysis. Several case studies are performed to study the effect of some system and friction damper parameters on vibration characteristics of bladed disks. Tuned and mistuned systems are also studied, since mistuning is a common phenomenon in bladed disk assemblies.