Structural analysis of airborne, stiffened, cylindrical external store
Hava taşıtlarına uygulanan güçlendirilmiş, silindirik bir dış deponun yapısal analizi
- Tez No: 119295
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAMAN, DR. ALTAN KAYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üç Boyutlu Sonlu Elemanlar Yöntemi, Dinamik Analiz, Statik Analiz, Dış Depo, 3-D FEM, Dynamic Analysis, Static Analysis, External Store m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz HAVA TAŞITLARINA UYGULANAN GÜÇLENDİRİLMİŞ, SILINDIRIK BİR DIŞ DEPONUN YAPISAL ANALİZİ TAŞ, Caner Yüksek Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz YAMAN Kasım 2002 109 sayfa Bu çalışmada, hava taşıtlarına uygulanan, güçlendirilmiş bir dış deponun yapısal özellikleri I-DEAS® isimli CAD/CAM/FEM programı kullanılarak araştırılmıştır. Dış deponun üç boyutlu katı modeli yaratılmış ve iki boyutlu ince kabuk elemanlar ve üç boyutlu katı elemanlar kullanılarak sonlu eleman ağı oluşturulmuştur. Uygun sınır şartları atandıktan sonra, güçlendirmenin ve yüklemenin dış deponun yapısal davranışına olan etkisini araştırmak amacıyla değişik konfigürasyonlara sahip dış depolar üzerinde dinamik ve statik analizler yapılmıştır. Sonuçlar dinamik analizler için doğal frekanslar ve bunlara karşılık gelen titreşim biçim şekilleri, statik analizler için yerdeğiştirmeler, Von Mises gerilimleri ve Von Mises gerinimleri şeklinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL ANALYSIS OF AN AIRBORNE, STIFFENED, CYLINDRICAL EXTERNAL STORE TAŞ, Caner M.S., Department of Aerospace Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yavuz YAMAN November 2002 109 pages In this thesis, the structural characteristics of an airborne, stiffened cylindrical external store are investigated by using a CAD/CAM/FEM program called I-DEAS®. The three dimensional solid model of the external store is modeled and a mesh is generated by using two dimensional thin shell elements and three dimensional solid elements. After assigning the appropriate boundary conditions, the dynamic and static analyses are performed on different configurations in order to find the effects of stiffening and the loading on the structural characteristics of the external store. The results are presented in terms of the natural frequencies and the corresponding mode shapes for the dynamic analysis and the displacements, Von Mises stresses and Von Mises strains for the static analysis.