Synthesis, crosslinking and characterization of glycidyl azide like polymers
Glisidil azid benzeri polimerlerin sentezi, çapraz bağlanması ve karakterizasyonu
- Tez No: 119296
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ALYÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Glisidil azid polimeri (GAP), modifiye edilmiş glisidil azid polimeri (MGAP), Poliepiklorohidrin (PECH), klorlanmış poliepiklorohidrin (CPECH), hidroksil sonlandırılmş polibutadien (HTPB). VI, Glycidyl Azide Polymer (GAP), Modified Glycidyl Azide Polymer (MGAP), Polyepichlorohydrine (PECH), Chlorinated polyepichlorohydrine (CPECH), hydroxyl terminated polybutadiene(HTPB). IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
öz GLİSİDİL AZİD BENZERÎ POLİMERLERÎN SENTEZLENMESİ, ÇAPRAZ BAĞLANMASI VE KARAKTERİZASYONU POLAT, Kinyas Yüksek Lisans, Polimer Bilim ve Teknolojisi Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Kemal ALYÜRÜK Aralık, 2002, 59 sayfa Glisidil azid polimeri (GAP) çevre dostu, önemli bir roket yakıtıdır. Sodyum azidin (NaN3) içerdiği azid gruplarının poliepiklorohidrindeki klor atomları ile yerdeğiştirmesiyle elde edilir. GAP'ın her yinelenen grubunda bir azid grubu olduğundan bu polimer, klasik polibutadien bazlı bağlayıcılardan daha enerjiktir. Bu çalışmanın amacı, her yinelenen grubunda birden fazla azid grubu içeren ve dolayısıyla glisidil azid polimerinden daha enerjik olan modifiye glisidil azid polimerini sentezlemektir. Bu çalışmanın amacı ayrıca sentezlenen MGAP'ın çapraz bağlanmasını ve çapraz bağlanan MGAP' ların ısıl, kalorimetre, gerilme dayanımı ve şişme ölçümleri yardımıyla karakterizasyonunu içermektedir.Bu çalışmada azidleme oranı tekrarlanan birim basma 4.42 azid gurubu içeren modifiye glisidil azid polymerinin sentezlenebileceği ve Desmodur N- 100 ile çapraz bağlanabileceği bulunmuştur. MGAP' in katı roket yakıtı bağlayıcısı olarak özelliklerini belirlemek amacı ile MGAP' in ve çapraz bağlanmış MGAPXR' ların yanma ısısı ve oluşma entalpisi ölçülmüştür. Kalorimetre sonuçları, MGAP ve MGAPXR' ların klasik GAP'a göre 4 kat daha enerjik olduğunu göstermiştir. Şişirme testleri örneklere su içinde uygulanmıştır, kurutmadan sonra örneklerin ağırlıklarının yaklaşık %4' ünü kaybettikleri gözlenmiştir. Bu MGAP' in Desmodur ile çapraz bağlanma reaksiyonunun tam olmadığım göstermektedir. Gerilme dayanımı ölçüm sonuçlan MGAP örneklerinin GAP örneklerinkine göre ortalama 13 kat daha fazla gerilme dayanımına sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın diğer önemli bir sonucuda MGAP (1.44 gr/cm3) ların GAP'a (1.30gr/cm3) ve HTPB' e (0.93gr/cm3) göre çok daha yüksek bir yoğunluğa sahip olduğunu göstermiştir. Bu roket tasarımı için yararlı bir sonuçtur çünkü yoğun bir yakıt daha az hacim kaplar ve dolayısı ile daha hafif roketlerin üretimini olası kılar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS, CROSSLINLING AND CHARACTERIZATION OF GLYCIDYL AZIDE LIKE POLYMERS POLAT, Kinyas M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof.Dr. Kemal AL YÜRÜK December, 2002, 59 pages Glycidyl azide polymer (GAP) is an environmentally friendly, important rocket fuel. It is synthesized by substitution of azide groups of sodium azide (NaNa) with chlorine atoms of polyepichlorohydrine (PECH). This polymer is more energetic than classical polybutadiene based counterparts because it contains one azide group in its repeat unit. The object of our study is to synthesize modified glycidyl azide polymer (MGAP) which has more than one azide group in its repeat unit, hence more energetic than classical GAP. The object includes also the cross-linking of MGAP and characterizing of the cross-linked MGAP's by means of thermal analysis, calorimetric measurements, tensile strength and swelling tests. mIn this study it was found that Modified Glycidyl Azide Polymer (MGAP) with 4.42 azide groups per repeat unit can be synthesized and crosslinked by using Desmodur N-100 as a curing agent. In order to evaluate the characteristics of MGAP as a solid rocket propellant binder, enthalphy of formation of MGAP and crosslinked MGAP(MGAPXR's) per repeat unit were determined. The results of calorimetry showed that both MGAP and MGAPXR's are at least 4 times more enegetic than that of the classical GAP. Swelling test were applied to the samples in water and after drying, it was seen that MGAP samples lost about 4 % of their weights which shows that the cross-linking reaction of MGAP with Desmodur N-100 was not complete. The tensile strength measurement results show that MGAP's have nearly 13 times greater tensile strength values than the classical GAP samples. Another important result of this study was that MGAP has a higher density (1.44 g/cm ) than classical GAP (1.30 g/cm ) and hydroxyl terminated polybutadiene (0.93 g/cm ), which is a useful property for rocket design because a denser propellant occupies less volume, hence makes it possible to produce lighter rockets.