Development of a flexible satellite simulator and associated control algorithms
Esnek uydu simülatörü ve kontrol algoritmalarının geliştirilmesi
- Tez No: 119302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN TEKİNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uydu kontrolü, tek eksenli yönelme simülatörü, titreşim sönümlenmesi, piezoelektrik algılayıcı, piezoelektrik tahrik elemanı, esnek kiriş, sonlu elemanlar tekniği. VI, Spacecraft control, single axis attitude simulator, vibration control, piezoelectric sensor, piezoelectric actuator, flexible beam, finite element. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
öz ESNEK UYDU SİMULATÖRÜ VE KONTROL ALGORİTMALARININ GELİŞTİRİLMESİ TAYLAN, Koray Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ozan TEKİNALP Nisan 2002, 155 sayfa Bu çalışmada, bir uzay aracının manevralarını simüle etmek için tek eksende yönelme simülatörü tasarlandı. Bu amaçla, düşük sürtünmeye sahip hava yatağı kullanıldı. Hava yatağının döner tablasına bağlanmış, tepki tekeri şeklinde kullanılan fırçasız doğru akım motoru hareket kazandırılmaktadır. Döner tablanın dönüş açısı optik kodlayıcı vasıtası ile ölçülmektedir. Simülatörün, tahrik sistemi ve bu sisteme ait sürücü elektroniği ile birlikte matematiksel modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen bu modelin çıktıları simulator ile karşılaştuılarak ve uygun parametre ayarlamaları yapılarak model ile fiziksel sistem arasındaki farklılıklar giderilmiştir. Bu çalışmanın ikinci kısmında, esnek bir kirişin, piezoelektrik algılayıcı ve tahrik elemanları kullanılarak denetimi incelenmiştir. Bu amaçla deney düzeneği inşa edilmiştir. Deney düzeneğinde, elektrik yük amfisi kullanılarak piezoelektrik algılayıcıdan gelen elektriksel yükler ölçülmekte ve voltaj amfisi kullanılarak piezoelektrik tahrik elemanı sürülmektedir. Sayısal denetim cihazı kullanılarak devre kapatılmış ve sistemin denetimi sağlanmıştır. Çalışmada ayrıca deney düzeneği için matematiksel model de geliştirilmiştir. Sonlu elemanlar tekniği kullanılarak esnek kirişin modeli oluşturulmuş modele daha sonra Rayleigh tipi Vsönümleme matrisi eklenmiştir. Model cevabı deney sonuçlan ile karşılaştırılarak sönümleme parametreleri için gerekli uyarlamalar yapılmıştır. Model kullanılarak sistem için geri beslemeli denetleyici tasarlanmıştır. Hem hız geri beslemesi hemde konum geri beslemesi kullanarak sistemin sönümlemesinin artırıldığı yapılan bilgisayar simülasyonlarında gösterilmiştir. Konum geri beslemesi aynı zamanda deneysel olarak tekrarlanmış ve oldukça yakın sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A FLEXIBLE SATELLITE SIMULATOR AND ASSOCIATED CONTROL ALGORITHMS TAYLAN, Koray M.S. In Aerospace Engineering Supervisor: Doç.Dr. Ozan TEKİNALP April 2002, 155 pages A single axis attitude simulator is developed to simulate spacecraft slew maneuvers. For this purpose a low friction air bearing is used. The bearing spindle is actuated using brush less dc motor. An optical encoder is used to indicate the slew angle to an accuracy of one degree. A mathematical model for the simulator together with the actuator and accompanying drive electronics is developed. The model simulation results are compared with the simulator and proper parameter adjustments are carried out to remove the differences. The control of a flexible beam using piezoelectric sensors and actuators are investigated in the second part of this thesis. An experimental set-up is constructed. The setup uses a charge amplifier to measure the sensor charge and voltage amplifier to drive the piezoelectric actuator. The loop is closed with a digital controller. A mathematical model of the set up is also developed. A discretized model of the cantilever beam is obtained using finite element method. A Rayleigh type damping is added to the system. The model results are compared to the experiments and proper adjustments to the damping terms are made. The obtained model is used to design a feedback controller for the system. The design is carried out using truncated models. Both velocity feedback, and position mfeedback schemes are tested and shown to improve system damping through simulations. The position feedback simulation results are repeated in the experiments and very close agreement is obtained.