Fleet assignment and aircraft routing problem in an airline company
Bir havayolu şirketinde filo atama ve uçak rotalama problemi
  1. Tez No: 119303
  2. Yazar: ZEYNEP CANAN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Filo Atama, Uçak Rotalama, Tamsayılı Lineer Programlama, Ağ Akımı, Fleet Assignment, Aircraft Routing, Mixed Integer Programming, Network Flow
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz BİR HAVAYOLU ŞİRKETİNDE FİLO ATAMA VE UÇAK ROTALAMA PROBLEMİ Aydemir, Zeynep Canan Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sibel GÜVEN Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meral AZÎZOĞLU Nisan 2002, 94 sayfa Bu çalışmada, tamsayılı lineer programlama ve zamana genişletilmiş ağ akımı formülasyonu kullanılarak, bir havayolu şirketinin 2215 uçuş, 106 havaalanı, 9 filo tipi ve 78 uçaktan oluşan bir haftalık yaz dönemi uçuş tarifesi için filo atama ve uçak rotalama problemi analiz edilmiş ve çözümlenmiştir. Filo atama modelinin uygulanması, uçuş maliyetlerinde %17.3 oranında azalışla sonuçlanmıştır. Uçak rotalama problemi, filo atama problemi ile eş zamanlı ve şuralı olmak üzere iki ayrı yöntemle ele alınmış ve filo atama modeli çözümü sonucu ortaya çıkan uçuş tarifesinin filo bazında ayrıştırılması ile oluşturulan dengelenmiş alt uçuş tarifeleri üzerinde çözüme ulaşılmıştır. Belirlenmiş hedefe ulaşma konusunda, filo atama problemi ile eş zamanlı çözülecek bir rotalama problemi modelinin, çözücü sınırlarını aşma pahasına da olsa, sıralı çözülecek bir rotalama problemi modelinden daha başarılı sonuçlar vereceği ortaya konmuştur. Ek olarak, geliştirilen filo atama modelinin, belirli havaalanlarına yapılan uçuşların iptalleri, mevcut filo yapılanması içerisinde hangi uçakların fazlalık yarattığı, ya da hangi uçaklardan satınalınması gerektiği gibi genel stratejilerin değerlendirilmesi sürecinde bir karar verme aracı olarak da kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLEET ASSIGNMENT AND AIRCRAFT ROUTING PROBLEM IN AN AIRLINE COMPANY Aydemir, Zeynep Canan M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Associate Prof. Dr. Sibel GÜVEN Co-Supervisor: Associate Prof. Dr. Meral AZİZO?LU April 2002, 94 pages In this thesis, Fleet Assignment and Aircraft Routing Problems are analyzed and solved for Turkish Airlines by the application of a time-expanded multicommodity network flow formulation and mixed integer programming as the solution approach. Application of the cost-minimizing fleet assignment model to a weekly-periodic flight schedule consisting of 106 airports, 2215 flights, 9 fleets, and 78 aircrafts results in a 17.3% reduction in total operating costs. The fleet assignment model is also extended to include the aircraft routing aspect. However, the model cannot not be solved in reasonable time by the available solvers. Therefore, two approaches to aircraft routing problem are proposed: sequential approach and simultaneous approach. Sequential approach is solving first the fleet assignment and then the aircraft routing problem, whereas simultanous approach is solving directly the aircraft routing problem, without needing to solve the fleet assignment problem first. In implementing the sequential and simultanous approaches, the fleet assignment model solution is taken as a basis and the flights are decomposed into fleet-specific and balanced sub-schedules. Application of the two approaches on these sub-schedules suggests that when aircraft-specific data are available, simultaneous approach is preferrable to sequential approach at the expense of exceeding solver limits. Additionally, further uses of the fleet assignment model are investigated to find that strategic concerns such as procuring or scrapping aircrafts, maximum utilization of aircrafts, and flight cancellations can be solved for with minor modifications to the fleet assignment model.