Mechanical properties of the urinary bladder during filling and emptying
Mesanenin dolma ve boşalma sırasında mekanik özellikleri
- Tez No: 119301
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN GER, YRD. DOÇ. DR. UĞURHAN AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mesane, Biyomekanik, Uzama enerjisi, Hiperelastik, M' Basınç ve hacim, işeme, Hidrodinamik iv, Urinary Bladder, Biomechanics, Strain energy, Hyperelastic, Pressure and volume, Voiding, Hydrodynamics in
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
öz MESANENİN DOLMA VE BOŞALMA SIRASINDA MEKANİK ÖZELLİKLERİ Özeren, Yavuz Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Metin Ger Yardımcı Danışman: Yar. Doç. Dr. Uğurhan Akyüz Temmuz 2002, 92 sayfa Mesane, karın boşluğunun ön kısmında yer alan ve idrar depolama ve boşaltma görevini üstlenen içi boş, kaslı bir organdır. Nispeten yüksek idrar hacimlerine, mesane içi basınçta önemli bir yükselme olmadan uyum sağlayabilmektedir. Bu çalışmada, mesanenin dolma ve boşalma sırasındaki mekanik özellikler, hiperelastik malzemeler için sonlu deformasyon teorisi kullanılarak, mesanenin sadece radyal küvetlere maruz bırakılmış içi boş bir küre olduğu ve mesane duvarı malzemesinin homojen, izotropik ve sıkıştırılabilir olduğu varsayılarak incelenmiştir. Gerilme- uzama ilişkisini oluşturmak için Levinson ve Burgess tararından önerilen uzama enerjisi yoğunluk fonksiyonunun polinomik temsili kullanılmıştır. Çözüm“multiple shooting”metodu kullanan bir FORTRAN yazılımı kullanılarak, sayısal olarak yapılmıştır. Model sistometri ile elde edilmiş deneysel basıç-hacim verileri ile doğrulanmıştır. Önerilen mekanik modelin deneysel veriler ile uyum içinde olduğu gözlenmiştir. Bunun yanı sıra, depolanan enerjinin akım hızı üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANICAL PROPERTIES OF THE URINARY BLADDER DURING FILLING AND EMPTYING Özeren, Yavuz M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Metin Ger Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Uğurhan Akyüz July 2002, 92 pages The urinary bladder, located in the anterior part of the pelvic cavity, is a hollow muscular organ that functions to store and evacuate urine. It can accommodate relatively large volumes of urine without a significant increase in intravesical pressure. In this study, the mechanical properties of the urinary bladder is investigated during filling and emptying by making use of a finite deformation theory for hyperelastic materials, assuming the bladder is a hollow sphere which is subjected to radial forces only and the bladder material is homogeneous, isotropic and compressible. A polynomial representation of strain energy density function proposed by Levinson and Burgess is utilized to build the stress-strain relationship. The solution is made numerically by means of a FORTRAN code using multiple shooting method. The model is verified by experimental pressure-volume data obtained from cystometry. It is observed that the proposed mechanical model is in good agreement with the experimental data. Besides, it is seen that the effect of the stored energy on flow rate is insignificant.