Marketing in the Turkish construction industry
Türk inşaat sektöründe pazarlama
- Tez No: 119305
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM DİKMEN, DOÇ. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama anlayışı, inşaat sektörü, stratejik yönetim, Marketing perception, construction industry, strategic management
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz TÜRK İNŞAAT SEKTÖRÜNDE PAZARLAMA ÖZCENK, İsmail Yüksek Lisans., İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. İrem DİKMEN Yardımcı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Talat BİRGÖNÜL Kasım 2002, 108 sayfa Bu tez, pazarlama kavramının Türk inşaat firmaları içindeki rolünü incelemektedir. Sektördeki firmaların geleneksel olarak üretime ve teknik mükemmelliğe önem verdiği ve pazarlama merkezli stratejik yönetim gibi, modern işletme felsefelerini göz ardı ettiği görülmektedir. Bu doğrultuda, pazarlama kavramının inşaat sektöründe ne derece benimsendiğini ve uygulandığını incelemek amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçlan, pazarlamanın Türk inşaat sektöründe yeni gelişen bir kavram olması sebebiyle, bu konuda katedilecek birçok aşama olduğu gerçeğini doğrulamıştır. Sektördeki firmaların genellikle sınırlı bir pazarlama anlayışına sahip olduğu ve uygulanan pazarlama çalışmalarının pazarlama odaklı sektörlere oranla oldukça basit olduğu açıkça görülmektedir. Pazarlama yeteneğinin inşaat firmaları için önemli bir rekabet avantajı kaynağı olarak görülmemesi ve pazarlama konusunda stratejik bir yönetim anlayışının olmayışı, yöneticilerin gelişmiş bir pazarlama fonksiyonunun şirketlerin genel başarısına yapabileceği katkıları görebilmelerini engellemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MARKETING IN THE TURKISH CONSTRUCTION INDUSTRY ÖZCENK, İsmail M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. İrem DİKMEN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat BİRGÖNÜL November 2002, 108 pages This thesis provides an investigation into the role of marketing within the construction companies in Turkey. Traditionally, it seems that companies in the construction industry had preferred focusing on the product and technological excellence, and underrated the contemporary business philosophies such as marketing driven strategic management. In order to explore the current extent to which the marketing concept has been adopted and implemented throughout the industry, a questionnaire survey was conducted. The results confirmed the fact that marketing in the Turkish construction industry is in its early stages and there is a long way to go. It is obvious that the companies in the industry have a limited marketing perception, and consequently the marketing practices are generally premature compared to the standards of other industries that do it well. The inadequate commitment to marketing capability as a source of competitive advantage and the absence of a strategic marketing direction seem to hinder the company managers to realise what value a well-developed marketing function can add to the overall success in a construction company.