Assessment of seismic retrofitting by life cycle costing method
Sismik iyileştirmelerin yaşam dönemi maliyetlendirme yöntemiyle değerlendirilmesi
  1. Tez No: 119307
  2. Yazar: GÖKHAN MACİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ARIKAN, PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sismik iyileştirme, yaşam dönemi maliyetlendirme yöntemi, kritik iyileştirme değeri, iyileştirme değerinin duyarlılığı, seismic retrofit, life cycle costing, critical retrofitting value, sensitivity of retrofitting value
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
oz SİSMİK İYİLEŞTİRMELERİN YAŞAM DÖNEMİ MALİYETLENDİRME YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ MACİT, Gökhan Yüksek Lisans., İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Metin ARKAN Yardımcı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Haluk SUCUOĞLU Kasım 2002, 125 sayfa Deprem sonrası orta hasarlı olduğu tespit edilen ya da deprem öncesi yapılan analizler sonucu sismik güvenliği yetersiz bulunan yapılar yıkılıp yeniden yapılarak ya da sismik iyileştirmeye tabi tutularak depreme karşı güvenli hale getirilebilir. Ancak özellikle Türkiye'de, hangi aşamadan sonra bir yapının yıkılıp yeniden yapılmasının daha ekonomik olduğunu tespit etmek amacıyla sağlam bir ekonomik analiz yapılmadığı da bilinmektedir. Sismik iyileştirme çalışmaları bir takım genel kabulleri kullanarak ve ekonomik kaygılar güdülmeden sürdürülmektedir. Bu tezde, konutlar üzerine odaklanılarak ve yaşam dönemi maliyetlendirme yöntemi kullanılarak sismik iyileştirmenin avantajlı olacağı ekonomik seviyenin bulunması amaçlanmıştır. Ayrıca analizin, analizde kullanılan parametrelere karşı duyarlılığı da irdelenmiştir. Yapılan analiz sonunda, değişik bina grupları ve yaşlan için farklı ekonomik seviyeler elde edilmiştir ve kira geliri ile faiz oranının böyle bir analizde ilgilenilmesi gereken en önemli parametreler oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF SEISMIC RETROFITTING BY LIFE CYCLE COSTING METHOD MACİT, Gökhan M.Sci., Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Metin ARIKAN Co-Supervisor: Prof Dr. Haluk SUCUO?LU November 2002,125 pages Structures that are detected to be moderately damaged after an earthquake or labeled as seismically unsafe by analysis before an earthquake can be demolished and rebuilt or can be seismically retrofitted in order to make them seismically safe. However, it is known that, especially in Turkey, a sound economical analysis to determine the economical level from which point on demolishing and rebuilding will be more economical is not carried. Using commonly accepted rules and without carrying any economical anxiety, seismic retrofitting works are carried. In this thesis, concentrating on residential buildings and using life cycle costing methodology it is aimed to find the level of economy up to which seismic retrofitting will be advantageous. Besides, sensitivity of the analysis to variables used in the analysis is also studied. At the end of the analysis, different economical levels are obtained for different building types and ages and it is found that in such an analysis rental rate and interest rate are the most important parameters to be dealt.