Design and analysis of hot upset forgings with non-circular cross-sections
Dairesel olmayan kesitlere sahip sıcak yığma dövme parçalar için tasarım ve analiz
  1. Tez No: 119308
  2. Yazar: ERNUR KAZANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcak yığma dövme, konik önşekil, işlem tasarımı, bilgisayar destekli tasarım, sonlu hacim analizi T.C. YÖIOT&ÖÖRETÎM KOŞUTU) MERKEZİ vı, Hot upset forging, tapered preforms, sequence design, CAD, finite volume analysis
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz DAİRESEL OLMAYAN KESİTLERE SAHİP SICAK YIĞMA DÖVME PARÇALAR İÇİN TASARIM VE ANALİZ KAZANCI, Ernur Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Eylül 2002, 105 sayfa Sıcak yığma dövme, yeknesak kesitli çubuk ya da boru malzemenin belirli bir bölgesinin genişletilmesi ve yeniden biçimlendirilmesi yoluyla gerçekleştirilen bir metal şekillendirme işlemidir. Sıcak yığma dövme parçalarının büyük bir çoğunluğu, dairesel kesitli bir sapa sahiptir ve yığma işlemi sapın bir ucunun genişletilmesi ile yapılır. Yığma dövme, genellikle belirli bir işlem sırası dahilinde uygulanır ve önşekillerin üretilmesi ve son şekillendirme yatay yığma dövme tezgahlarında gerçekleştirilir. Yığma dövme, çekiçte ya da dikey preste dövülecek parçaların önşekillerinin elde edilmesinde de kullanılmaktadır. Bu çalışmada, yığılma (şişirme) bölgesinde dairesel olmayan kesitlere sahip, sap kısımları dairesel kesitli katı parçaların sıcak yığma dövme işlem ve kalıp tasarımı için Pro/UPSETTER adlı bir bilgisayar destekli tasarım programı geliştirilmiştir. Bu program aynı zamanda, yalnız bir taraftan şişirilecek dairesel kesitli eksenel simetrik parçaların sıcak yığma dövme işlem ve kalıp tasarımı için de kullanılabilir. Pro/UPSETTER, MS Visual Basic yazılımı kullanılarak geliştirilmiştir ve sıcak yığma dövme tasarımı kurallarına dayanmaktadır. Pro/UPSETTER, bir kullanıcı arayüzü olarak, tasarlanan konik önşekillerin ve ilgili kalıpların üç boyutlu modellerini, ticari bir CAD/CAM paketi olan Pro/Engineer ile entegre çalışarak otomatik olarak yaratabilmektedir.Pro/UPSETTER programının çıktıları, çeşitli parçalar için MSC.SuperForge sonlu hacim analiz paketi ile benzetilmiş ve sonuçlar doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND ANALYSIS FOR HOT UPSET FORGINGS WITH NON-CIRCULAR CROSS-SECTIONS KAZANCI, Ernur M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER September 2002, 105 pages Hot upset forging is a metal forming process for enlarging and reshaping some of the cross-sectional area of a bar or tube of uniform cross-section. Most of the hot upset forgings have a shank with circular cross-section and an upset region, which will be formed by upsetting at one end of the initial circular bar. Hot upsetting is generally applied in a sequence of operations including preform and final stages on the horizontal upset forging machines. Hot upsetting may also be used as a means of obtaining preforms for parts to be further forged on a hammer or vertical forging press. In this study, an interactive CAD program, named Pro/UPSETTER has been developed for the sequence and die design of solid hot upset forgings having circular shanks and upset regions with non-circular cross-sections. However, the program can also be used for the sequence and die design of axisymmetric round parts, which require upsetting from one end. Pro/UPSETTER, which has been developed in MS Visual Basic software, bases on the rationalised design rules for hot upset forging, and provides a user interface and also outputs the three- dimensional models of the tapered preforms and the designed die geometries automatically by integrating to a commercial CAD/CAM package, Pro/Engineer.The outputs of Pro/UPSETTER have been analysed, successfully simulated for several cases, and validated with the finite volume analysis program, MSC.SuperForge.