Cyclic sedimentation along the Permian-Triassic boundary (Central Taurides, Hadim, Southwestern Turkey)
Permiyen-Triyos sınırı boyunca devirsel çökelim (Orta Toroslar, Hadim, Güneybatı Türkiye)
- Tez No: 119313
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ ÖZKAN ALTINER, PROF. DR. DEMİR ALTINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metre ölçekli devirsel çökeller, Permiyen-Trias sının, Foraminifera, Mikrofasiyes, Highstand Systems Tract, Transgressive Systems Tract, Uyumsuzluk, Hadim, Aladağ birimi, Güney Türkiye, Orta Toroslar., Meter-scale cyclicity, Permian-Triassic boundary, Foraminifera, Microfecies, Highstand Systems Tract, Transgressive Systems Tract, Unconformity, Hadim, Aladağ unit, Southern Turkey, Central Taurides. iv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
öz PERMIYEN-TRİYAS SINIRI BOYUNCA DEVIRSEL ÇÖKELİM (ORTA TOROSLAR, HADİM, GÜNEYBATI TÜRKİYE) ÜNAL, Emre Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bolümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Sevinç ÖZKAN-ALTINER Yrd. Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Demir ALTINER Eylül 2002, 139 sayfa Permiyan - Triyas sınırının en iyi korunduğu Orta Torosların Hadim bölgesinde bu sınırı içeren tabakalar, Devoniyen'den Kratese'ye kadar olan stratigrafisi ile Toros Kuşağı' nın allokton birimlerinden biri olan Aladağ Birimi' nde yüzeylenmektedir. Karbonat kayalarından oluşan 3 Permiyan-Triyas stratigrafik kesiti ölçülmüştür. Bu tabakaların Permiyen kısmı Paradagmarita Zonu'na, en alt Triyas kısmı ise alt Griesbakiyen'i (Alt Sikityan) temsil eden Rectocornuspira kalhori Zonu'na aittir. En Üst Permiyen karbonatlan 5 ayrı litofasiyes içermektedir ve gelgit altı-üst gelgit altı ortamında çökelmiştir. Sınır tabakalarının Üst Permiyen kısmını oluşturan ana fasiyesler algli vaketaşı-istiftaşı, onkolit ve koyu tane içeren çamurtaşı-istiftaşı, geinitzinid ve krinoid bakımından zengin killi karbonatlı çamurtaşı-vaketaşı, kuvars bakımından zengin kumlu kireçtaşı ve oolitik tanetaşılitofasiyesleridir. Alt Triyas karbonatları ise gelgit ortamında çökelmiş stromatolitik bağlamtaşı litofasiyesini içermektedir. Üst Permiyen karbonatları metre ölçeğinde üste doğru sığlaşan devirleri içermekte olup, sığ gelgit altı ortamında çökelmiştir. Bu karbonatlar regressif karakterli oolitler ile örtülmüştür. Üst Permiyen çökelleri ise ani bir dokanak değişimiyle Alt Triyas stromatolitleri ile kaplanmıştır. Oolitlerle stromatolitler arasındaki dokanak bir uyumsuzluk yüzeyidir ve Permiyen-Trias sınırını karakterize eder. Devirsel Üst Permiyen karbonatlan Permiyen' in en son üçüncü derece sekansının 'highstand systems tract' çökelleri olarak yorumlanmıştır. Permiyen- Trias sınırı aşınma ve çökelmezlik boşluğunu içeren bir uyumsuzluk yüzeyidir. Bu sınırdaki zaman kaybının bir kısmı 'shelf margin systems tract' çökellerine bir kısmı da bir üstteki üçüncü derece sekansın kısmen 'transgresive systems tract' çökeline karşılık gelir. Stromatolitler 'transgressive systems tract' çökeli olarak değerlendirilmiştir. Hadim kesitlerinin Dünyadaki iki iyi bilinen kesit ile korelasyonu Türkiye kesitlerinin İtalya ve Çin'deki Permiyen ve Triyas kesitlerine göre daha eksik olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
I ABSTRACT CYCLIC SEDIMENTATION ALONG THE PERMIAN-TRIASSIC BOUNDARY (CENTRAL TAURD3ES, HADİM, SW TURKEY) ÜNAL, Emre M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Sevinç ÖZKAN-ALTTNER Co-Supervisor: Prof.Dr.Demir ALTINER September 2002, 139 pages The best preserved Permian - Triassic boundary beds in Turkey are found in the Hadim area of Central Taurides region The succession is exposed in one of the allochthonous units of the Tauride Belt, the Aladağ Unit, whose stratigraphy ranges from the Devonian to the Cretaceous. Three stratigraphic sections have been measured across the Permian-Triassic boundary beds, entirely composed of carbonates. The Permian portion of these beds belongs to the Paradagmarita Zone, however, the lowermost Triassic contains the Lower Griesbachian (Lower Scythian) marker, Rectocontuspira kalhori in its oldest beds. The uppermost Permian carbonates are deposited in shallower subtidal depositional environment and composed of 5 different lithofacies. Algal wackestone-packstone lithofacies, mudstone-packstone lithofacies with oncolites and dark clasts, geinitzinid- and iiicrinoid- rich argillaceouslime mudstone-wackestone lithofecies, quartz rich sandy limestone lithofecies and oolitic grainstone lithofecies are the main fades in Upper Permian portion of the measured sections. The Lowermost Triassic carbonates are deposited in the intertidal zone and consist of stromatolitic boundstone lithofecies. The Uppermost Permian carbonates are composed of meter-scale upward shallowing incomplete cycles and are characterized by regressive type oolitic limestones at the top and are overlain with a sharp contact by Lower Triassic stromatolites. This sharp contact between oolites (lower) and stromatolites (upper) is an unconformity characterizing the P-Tr boundary. Cyclic Upper Permian carbonates are interpreted as highstand systems tract deposits of the last third-order sequence of the Permian System. The Permian- Triassic boundary is an disconformity corresponding to both erosional and non- depositional hiatuses. The gap at the Permian-Triassic boundary corresponds to the shelf-margin systems tract and partly to the transgressive systems tract deposits of the overlying third-order sequence. Stromatolites are interpreted as transgressive systems tract deposits. The correlation of the Hadim section with two well known boundary sections in the world suggests that Turkish sections are less complete at the Permian-Triassic boundary than the Italian and Chinese sections.