Preparation of a maintenance, simple repair and intervention handbook for Yeni Foça-İzmir
İzmir Yeni Foça için bakım, basit onarım ve müdahale el kitabı hazırlanması (2 cilt)
  1. Tez No: 119314
  2. Yazar: FEVZİYE DENİZ GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞIL YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Konut, Yeni Foça, İzmir, mimari özellikler, kullanım sorunları, bakım, basit onarım, el kitabı, pencere, kepenk, kapı, yığma taş, traditional dwelling, Yeni Foça, İzmir, architectural characteristics, maintenance, simple repair, handbook, window, door, shutter, Stone masonry
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimari Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 382
Özet
Bu çalışma, geleneksel konutların kullanıcıları tarafından bakımlarının ve basit onarımlarının yapılabilmesi için bir el kitabı hazırlanmasına yönelik bir araştırmadır. Araştırma alanı olarak dokusunun çok az bozulmuş olduğu saptanan İzmir Yeni Foça'nın Mimari Koruma Alanı seçilmiştir Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın amaç ve içeriği, kullanılan metod ve kaynaklar, çalışmayı sınırlayan faktörlerle birlikte ortaya konmuştur.İkinci bölümde, Yeni Foça ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Genel olarak kasabanın genel dokusu, mimari karakteristikleri, inşa teknikleri ve binaların yapısal durumu, istatiksel datalar, planlar ve tipolojiler ile desteklenerek anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, cephe ve cephe öğeleri ile ilgili bilgiler, istatiksel datalar, planlar ve tipolojiler ile desteklenerek verilmiştir. Beşinci ve dördüncü bölümler, elkitabını oluştururlar. Dördüncü bölümde, kullanıcı ile kasaba arasında yakınlık kurmak amacı ile genel bilgiler verilmiştir. Bunun yanı sıra, elkitabının kullanıcısının kitabı nasıl kullanabileceğine ve geleneksel konutlarla uğraşırken dikkat edeceği noktalarla ilgili öneriler sıralanmıştır. Beşinci bölümde, Yeni Foça'da kapı, pencere ve kepenklerde görülen çeşitli sorunlar, yapıların cephe, kapı, pencere ve kepenk tipolojileri, her türlü istatistiki bilgi ile desteklenerek verilmiştir. Bunun yanı sıra, sorunlarla ilgili önerileri ortaya konmuştur. Tezin konusu olan her eleman ayrı ayrı değerlendirilmiş, bunlarla ilgili tanımlar, onarım ve yeni eleman önerileri 1/1, 1/2, 1/5, 1/10 ve 1/20 ölçekli çizimlerle desteklenerek verilmiştir. Son olarak, bakımın tanımı, önemi, bakım sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a research aiming to prepare a handbook for the users of traditional buildings to do maintenance and simple repairs for their houses. The architectural protected site in Yeni Foça, whose texture is maintained to a great extend was chosen for this study. The study is composed of five sections. In the introduction chapter, the main aim and content of the study, the methodology of the study, the sources and the limitations of the study are discussed. mIn the second section, general information on Yeni Foça is given. Detailed explanation on the city fabric, architectural characteristics construction techniques, and structural condition are given generally. In the third section, detailed analysis results an the facade and facade elements are given, supported by statistical data, plans and typologies. The fourth and fifth sections compose the handbook. In the fourth section general information is given aiming to create an empathy between the user and the town. In addition, recommendations on how to use the handbook and things to be careful about when dealing with Traditional buildings are listed here. The fifth section includes various problems seen in the windows, shutters and doors of Yeni Foça, the facade, window, shutter, door typologies of the buildings are given supported by various statistical data. Apart from this, recommendations for these problems are given. Each element that forms the subject of the thesis are evaluated one by one and definitions, simple repair and new element proposals are given supported by 1/1, 1/2, 1/5, 1/10 ve 1/20 scale drawings. It also includes maintenance proposals. The definition and importance of maintenance, the points to consider during for maintenance are given.