Forced vibration testing of existing reinforced concrete buildings
Mevcut betonarme binaların zorlanmış titreşim testleri
- Tez No: 119315
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞURHAN AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zorlanmış Titreşim Testi, Titreşim Üreteci, Tek Yönlü Akselerometre, Frekans-Tepki Eğrisi, Doğal Frekans, Mod Şekli, Sönüm Oranı vı, Forced Vibration Test, Vibration Generator, Uniaxial Accelerometer, Frequency-Response Curve, Natural Frequency, Mode Shape, Damping Ratio T.C IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz MEVCUT BETONARME BİNALARIN ZORLANMIŞ TÎTREŞİM TESTLERİ Çelik, Ozan Cem Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Uğurhan Akyüz Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu Haziran 2002, 81 sayfa Bu çalışma kapsamında iki yapıda zorlanmış titreşim testi yapılmıştır. Titreşimler bir titreşim üreteci ile sağlanmıştır. İlk test ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nün iki katlı prefabrik betonarme Yapı Mekaniği Laboratuvarı yeni binasında, ikinci test ise MESA Yonca Evler Sitesi'nin dokuz katlı tünel kalıp binasında yapılmıştır. Titreşim üretecinin frekansı yapının doğal titreşim frekanslarım içeren bir aralıkta taranarak kararlı durum tepkileri kaydedilmiştir ve frekans-tepki eğrileri elde edilmiştir. Frekans-tepki eğrileri; ivme, normalize ivme ve deplasman genlikleri cinsinden bulunmuştur. Test edilen binaların birinci doğal frekansları ve mod şekilleri elde edilmiştir. Temel titreşim frekansı prefabrike bina için 5,993 Hz ve tünel kalıp bina için 3,162 Hz olarak bulunmuştur. Elde edilen bu deneysel değerler serbest titreşim analizi sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Ayrıca, iyapısal özellikler veya analiz sonuçlarından bulunamayan modal sönüm oranlan bulunmuştur. 12 kanallı veri toplama sistemine tek yönlü akselerometreleri bağlamak için bir bağlantı kutusu dizayn edilmiş ve üretilmiştir. Akselerometreleri veri toplama sistemine bağlamak için gerekli kablolar dizayn edilmiş ve yaptırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORCED VIBRATION TESTING OF EXISTING REINFORCED CONCRETE BUILDINGS Çelik, Ozan Cem M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Uğurhan Akyüz Co-Supervisor: Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu June 2002, 81 pages Two forced vibration tests were conducted within the scope of this study. The excitation is provided via a vibration generator. The first test was performed on the Structural Mechanics New Laboratory Building of Civil Engineering Department of METU, a two-story prefabricated reinforced concrete building. The second test was performed on the 4th block of MESA Yonca Evler Housing Complex, a nine-story reinforced concrete building cast in by tunnel forms. Sweeping the frequency of the vibration generator through a range including the natural frequencies of the structure and then recording the steady-state response of the structure at each operated frequency, frequency-response curves are plotted. Frequency-response curves in the form öf acceleration amplitude, normalized acceleration amplitude and displacement amplitude versus excitation frequency were determined. Natural frequencies and mode shapes for the first modes of these mstructures were determined. The fundamental natural frequencies were found out to be 5.993 Hz for the prefabricated building and 3.162 Hz for the building cast in by tunnel forms. These experimental results were then compared with the free vibration analysis results. Moreover, modal damping ratios, which cannot be computed directly from the structural properties or as a result of structural analysis, were also determined. To connect uniaxial accelerometers to the recently purchased 12-channel data acquisition system, a junction box has been designed and produced. Cables connecting the accelerometers to the data acquisition system have also been designed and manufactured within the scope of this study.