Computer simulation of year around air conditioning unit under varying load conditions
Değişken yük koşullarında çalışan klima havalandırma santralinin bilgisayar ortamında benzeşimi
- Tez No: 119318
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proses tasarımı, psikrometrik, enerji tasarrufu, konfor şartlan, kontrol stratejileri. VI, HVAC process, psychrometry, energy conservation measures, comfort conditions, control strategies IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
öz DEĞİŞKEN YÜK KOŞULLARINDA ÇALİŞAN KLİMA HAVALANDIRMA SANTRALININ BİLGİSAYAR ORTAMINDA BENZEŞİMİ TUĞA, Onur Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY Eylül 2002, 123 sayfa Bu çalışmanın amacı, kullanıcı tarafından verilen değişken yük ve dış hava koşullarında çalışan genel bir klima havalandırma santralı modelini oluşturmak ve sabit durum çalışma karakterlerinin benzeşimim gerçekleştirecek bir bilgisayar programı geliştirmek ve bu konuyla ilgili mühendislere istenilen tasarım kriterlerini doğru olarak tespit etmekte yardımcı olack bir etkileşimli bilgisayar programı kazandırabilmektir. Bu amaçla, Delphi programla dili ile santralın gerekli parçalan modellenmiş ve psikrometrik etüdler yapılmıştır. Bir ısıtma, havalandırma ve klima proses tasarımının enerji tasarrufu ve daha iyi konfor şartlarının sağlanması amacıyla sayısal yöntemler aracılığı ile gelştirilmesi ve eniyilenmesi mümkündür. Bu nedenle, proses verimliliği ve T.C. YÛKSIKÖĞairîTM KUEÎJLSFenerji tüketimi arasındaki ilişkinin öncelikle ele alınması gerekir. Minimum konfor şartlarının seçilmesi, tasarımda ve sistemde enerji israfım önleyecek değişikliklere gidilmesi gibi muhtelif önlem ve uygulamaların getirebileceği ekonomik yararlar mukayeseli olarak analiz edilmeli ve değerlendirilmelidir. Tasarımcı, tasarımının öngördüğü prosesi, o yörenin deniz seviyesinden yüksekliğine gore düzeltilmiş psikrometrik diyagram üzerinde belirleyip, bu prosesin saat bazında performansını inceleyebilir. Olası seçe-nekler arasından en iyi sistem kombinasyonuna ulaşabilir. Klima havalandırma santralı komple modellenebilir. Sistemin tasarımından sonra tasarım koşullan dışı için sabit durum benzeşimi gerçekleşebilir. Program sistemin verilen tasarım dışı koşuldaki çalışma karakterini tespit eder. Program, modellenen sistemin performansı her adımda açıkça sunmaktadır. Bu sebeple, program ayrıca tasarımı yapılan klima santralının enerji verimli çalışmasını temin edecek gerekli veri tabanım temin etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER SIMULATION OF YEAR AROUND AIR CONDITIONING UNIT UNDER VARYING LOAD CONDITIONS TU?A, Onur M.Sc Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rfiknettin OSKAY September 2002, 123 pages The aim of this thesis is to develop a general model and computer program to simulate air handling unit under varying load conditions, which provides designers with an interactive process design tool with the main features of enhanced psychrometric calculations for a given design conditions. In order to perform this task, the necessary components of the air handling unit are designed and air conditioning processes are simulated by using Delphi programming language. Heating, ventilating and air conditioning (HVAC) process design with the main objectives of energy economy and better human comfort can be improved by employing numerical tools. In such an endeavor, prime consideration has to be given to interaction between the process performance iiiand energy consumption of the system to realize it. Tn choosing an effective energy utilization technique, iteration on comfort conditions, design parameters and system configurations must be analysed and evaluated. The designer can design the process on the psychrometric chart, select best system layout and simulate the performance on an hourly basis. In this thesis, general algorithm for the formulation and solution of HVAC process problems have been provided in a library of computer programs. The program enables to modify the algorithm with respect to local conditions like the altitude. The complete air handling equipment can be modelled. After designing the system, steady state simulation at off-design conditions can be performed. The program determines the operational characteristics of the system at given part-load and over-load conditions. The program provides the system behaviour to be clearly understood at each step of design. As a consequence, the program also gives the sufficient data base and means for automatic control.