Comparison of running B2B (business-to-business) e-commerce application on only servlet container to web server and servlet container combination
Bir B2B (şirketten şirkete) e-ticaret uygulamasının sadece servlet içericisi üzerinde çalıştırılması ile uygulamanın ağ sunucusu ve servlet içericisi kombinasyonu üzerinde çalıştırılmasının karşılaştırılması
- Tez No: 119330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HİKMET DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: E-ticaret, B2B e-ticaret, XML, Oracle, Java, Ağ sunucusu, Apache, servlet içericisi, Tomcat, E-commerce, B2B e-commerce, XML, Oracle, Java, Web server, Apache, servlet container, and Tomcat IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
BİR B2B (ŞİRKETTEN ŞİRKETE) E-TİCARET UYGULAMASININ SADECE SERVLET İÇERİCİSİ ÜZERİNDE ÇALIŞTIRILMASI İLE UYGULAMANIN AĞ SUNUCUSU VE SERVLET İÇERİCİSİ KOMBİNASYONU ÜZERİNDE ÇALIŞTIRILMASININ KARŞILAŞTIRMASI Çöllüoğlu, Özgün Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Danışman: Dr. Ali Hikmet Doğru Eylül 2002, 97 sayfa En genel tanımıyla bilgisayar ağları üzerinde alış-veriş yapmak anlamına gelen e-ticaret, hızla büyüyen İnternetin umut verici bir sonucu olarak gözlenmektedir. İnternet üzerinde e-ticaret başlıca üç kısma ayrılmaktadır: tüketiciden tüketiciye e-ticaret (C2C), şirketen tüketiciye e-ticaret (B2C) ve şirketten şirkete e-ticaret (B2B). Şu anki hacmi ve gelişme potansiyeli diğer çeşitlerden çok fazla olduğu için B2B e-ticaret, üç çeşit arasında en çok dikkat çeken ve yatırım yapılan çeşittir. Bu tezde İnternet tabanlı bir B2B e-ticaret uygulaması tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Şirketler arası bilgi alış-verişinde, Internet üzerinde kendini tanımlayan bilgi alış-verişi konusunda standard olan XML (Geliştirilebilir İşaretleme Dili) kullanılmaktadır. Mesaj akışını AQ (Gelişmiş Kuyruklama) yönetir. Veri tabanı yönetim sistemi olarak Oracle,programlama dili olarak Java kullanılmıştır. Uygulama çok katmanlı mimari üzerine oturtulmuştur. Geliştirilmiş olan B2B e-ticaret uygulamasının ağ sunucusu ve servlet içericisi kombinasyonu üzerinde çalıştırılması ile uygulamanın sadece servlet içericisi üzerinde çalıştırılması karşılaştırmıştır. Ağ sunucusu olarak Apache, servlet içericisi olarak Tomcat kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF RUNNING A B2B (BUSINESS-TO-BUSINESS) E- COMMERCE APPLICATION ON ONLY SERVLET CONTAINER TO WEB SERVER AND SERVLET CONTAINER COMBINATION Çöllüoğlu, Özgün M. S., Department of Computer Engineering Supervisor: Dr. Ali Hikmet Doğru September 2002, 97 pages E-commerce, in its most general definition refers to selling and buying goods/services on the net and it has proven to be the most promising outcome of the explosive growth of the Internet. There are three major divisions of e- commerce on the Internet: consumer-to-consumer e-commerce (C2C), business- to-consumer e-commerce (B2C), and business-to-business e-commerce (B2B). Among three, B2B e-commerce has attracted considerable interest and investment capital because its current volume and potential for growth are many times greater than others. An Internet-based B2B e-commerce application is designed and implemented within the scope of this thesis. All data exchanges between companies are performed through XML (extensible Markup Language), which is an emerging standard for self-describing data exchange on the Internet. AQ m(Advanced Queuing) manages the flow of messages. Oracle is used as database management system and Java is used as programming language. Application is based on N-tier architecture. Running the implemented B2B application on web server and servlet container combination is compared to running the application on only servlet container. Apache is used as web server and Tomcat is used as servlet container.