Soot oxidation catalysis
Kurum oksidasyon katalizörleri
- Tez No: 119331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurum oksidasyonu, Cobalt, Eriyik katalizörler, Soot oxidation, Cobalt, Molten catalyst IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
KURUM OKSIDASYON KATALİZÖRLERİ Demirkol, Mehmet Kemal Y.L., Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Deniz Üner Eylül 2002, 125 sayfa Benzinli motorla çalışan araçlara göre yakıt tüketiminin az olması ve daha dayanıklı olmaları yüzünden dizel motorların araçlarda kullanımı artmaktadır. Fakat, dizel araçlardan yayılan maddeler (azot oksit ve Parçacık madde) ozon tabakasına zarar vermektedirler ve insan sağlığına olumsuz etkileri vardır. Egzoz borusu üzerine yerleştirilen sistemlerle bu maddelerin emisyonları daha düşük seviyelere çekilebilir. Bu çalışmada, araçların egzozlarında kullanılan alternatif sistemlerden birisi olan dizel kurumunun katalitik olarak yakılması çalışılmıştır. Kurum oksidasyonu için kullanılan bir malzeme sentezlenip test edilmiştir. Deneylerde kullanılan dizel kurumu, kapalı bir cam haznede motorin yakılarak elde edilmiştir.Kurum örneklerinin karakterizasyonu TGA, BET, CHN ve ESCHKA analizi ve AAS kullanılarak yapılmıştır. Kullanılan katalizörlerin karakterizasyonu ise DSC, TGA, AAS, BET, XPS ve XRD methodları kullanılarak yapılmıştır. Katalizörlerin aktiviteleri sıcaklık programlı oksidasyon(SPO) ile izlenmiştir. Kurum/katalizör teması, platin ekleme ve reksiyon gazı bileşimindeki değişikliklerin reaksiyonu etkisi araştırılmıştır. Hazırlanan metal oksit karışımın hava ortamında kurumun yanma sıcaklığını 500 °C'den yaklaşık 385 °C'ye düşürdüğü gözlenmiştir. Metal oksit karışıma platin eklendiğinde yanma sıcaklığının 356 °C'ye düştüğü görülmüştür. Farklı gaz karışımlarıyla yapılan testlerde, NO2 gazının kurumu havadan daha düşük sıcaklıkla yaktığı, NO gazının ise kurum yanma reaksiyonunda aktif olmadığı belirlenmiştir. NO ve hava kullanılarak gerçekleştirilen deneylerde, platin eklenmiş katalizörün yanma sıcaklığını 310 °C'ye kadar düşürdüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOOT OXIDATION CATALYSIS Demirkol, Mehmet Kemal M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor:Assoc. Prof. Dr. Deniz Üner September 2002, 125 pages Use of Diesel engines in vehicles is increasing due to their fuel efficiency and more robust structure compared to Otto (gasoline) engines. However, substances emitted from diesel exhaust (NOx and particulate matter) contribute to ozone depletion and have adverse health effects. Emissions of these substances can be reduced using after-treatment systems placed on the exhaust line of the vehicles. Among the alternative after-treatment systems, catalytic combustion of diesel soot was selected as the objective of this study. Catalysts used for soot oxidation were synthesized and tested for soot oxidation activity. Soot used in the experiments was produced burning the diesel fuel in a closed container.Characterization of soot samples was performed using TGA, BET, CHN, ESCHKA and AAS experiments. Characterization of catalysts was performed via DSC, TGA, AAS, BET, XPS and XRD. Catalyst activity was screened via Temperature Programmed Oxidation (TPO) experiments. Effects of soot/catalyst contact, platinum addition and feed gas composition were investigated. Cobalt and lead based mixed oxide catalysts have lowered the peak combustion temperature of home made soot from 500 °C to 385 °C in air. Reaction temperature has been further decreased when these mixed oxide catalysts are impregnated with platinum. It was observed that NO2 is a better oxidizing agent as compared to air whereas NO has hardly any activity against soot oxidation reaction. A platinum impregnated catalyst has lowered the peak combustion temperature to about 3 10°C in the presence of NO and air, increasing NO2 formation.