Using criticalities as a heuristic for answer set programming
Kritiklerin yanıt kümesi programlamada buluşsal yöntem olarak kullanılması
- Tez No: 119329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA NUR ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: yanıt kümesi programlama, mantık programlama, SMOD- ELS, durağan model anlambilimi, kritikler, soyutlama hiyerarşisi, answer set programming, logic programming, SMODELS, stable model semantics, criticalities, abstraction hierarchy IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZ KRİTİKLERİN YANIT KÜMESİ PROGRAMLAMADA BULUŞSAL YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI Sabuncu, Orkunt Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ferda Nur Alpaslan Eylül 2002, 55 sayfa Yanıt kümesi programlama temeli mantık programlama olan yeni bir yaklaşımdır. Ana bileşeni mantık programlarının yanıt kümelerini bulan dizgedir. Programın yanıt kümelerine karşılık gelen durağan modeller (stable models) durağan model anlambilimi kullanılarak bulunur. Sistemler yeni harfler (literals) seçebilmek için genelde bazı buluşsal yöntemler (heuristics) kullanırlar ve seçilen harfleri aday modele (candidate model) yanıt kümesi bulmak için eklerler. Kullanılan buluşsal yöntemler sistemin performansı açısından önemli bir unsurdur. Bu çalışmada yanıt kümesi programlama sistemleri için yeni bir buluşsal yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemin ana fikri için hiyerarşik planlamadan esinle nilmiştir. Soyutlama hiyerarşilerinin oluşturulmasında kullanılan kritik kavramı (criticality) geliştirilen buluşsal yöntemin temelini oluşturur. SMODELS sis temi üzerinde geliştirdiğimiz CSMODELS bu yeni yöntemi kullanır. Deney sel sonuçlar yeni buluşsal yöntemin ümit verici olduğunu gösteriyor. Genelde CSMODELS'ın yanıt kümesi bulması SMODELS'dan daha az zaman alıyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USING CRITICALITIES AS A HEURISTIC FOR ANSWER SET PROGRAMMING Sabuncu, Orkunt M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ferda Nur Alpaslan September 2002, 55 pages Answer Set Programming is a new paradigm based on logic programming. The main component of answer set programming is a system that finds the answer sets of logic programs. Stable model semantics is used to find the stable models of the program which correspond to the answer sets. Generally, systems utilize some heuristics to choose new literals so that they can augment a candidate model with the chosen literals in order to find an answer set. The heuristic used in this process is one of the key points for the performance of the system. In this thesis, a new heuristic for answer set programming has been devel oped. The main idea of this heuristic is inspired by hierarchical planning. The notion of criticality, which was introduced for generating abstraction hierarchies in hierarchical planning, is used as the new heuristic. The resulting system called CSMODELS uses this new heuristic and is based on the system SMODELS. The experimental results show that this new heuristic is promising for answer set programming. CSMODELS generally takes less time than SMODELS to find an answer set. İÜ llCY^SWftfe^T^.:.,