A Study on subcarrier synchronization in OFDM systems
OFDM sistemlerinde altkanal senkronizasyonu çalışması
- Tez No: 119361
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dikgen Sıklık Bölümlü Çoğullama(OFDM), Ayrık Çok Tonlu Sistem(DMT), Sayısal Video Yayımcılığı(DVB), Frekans Senkronizasyonu, Faz Senkronizasyonu, Frekans Seçicili Kanal vı, Orthogonal Frequency Division Multiplexing(OFDM), Discrete Multitone(DMT), Digital Video Broadcasting(DVB), Frequency Synchronization, Phase synchronization, Frequency selective channel. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
oz OFDM SİSTEMLERİNDE ALTKANAL SENKRONİZASYONU ÇALIŞMASI Anıktar, Hüseyin Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Yalçın Tanık Eylül 2002, 123 sayfa Bu tezde, OFDM için alt kanal senkronizasyon teknikleri incelenmiştir. Bu teknikler, frekans seçicili, frekans seçicili olmayan, zamanla değişen ve zamanla değişmeyen kanal yapılan için incelenmiştir. Bu tez için, Sayısal Video Yayınlama(DVB) parametreleri referans olarak alınmıştır. İncelemeler sonunda frekans seçicili ve zamanla değişen kanalların bozucu etkisini azaltmak için etkin bir alt kanal senkronizasyon tekniğine ihtiyaç duyulduğu gözlemlenmiştir. Bu sebepten dolayı, bu tür kanal yapılarındaki senkronizasyon problemlerini çözmek için yeni almaç yapılan önerilir. Önerilen almaç yapılarında altkanalların senkronizasyonu için Faz Kilitlemeli Döngü(PLL) yapıları kullanılır. PLL yapılan Expectation-Maximization(EM) bazlı bir faz ofset kestirim algoritması kullanarak çalışır. Faz senkronizasyonu için iki çeşit yeni almaç yapısı önerilmektedir. İlk önerilen almaç yapısında, her alt kanal için bir PLL yapısı kullanılmaktadır. İkinci önerilen almaç yapısında ise. alt kanallar guruplandırılmakta ve her gurup için tek bir PLL yapısı kullanılmaktadır. Böylelikle PLL sayısı azaltılarak almacın karmaşıklığı azaltılmış olunur. Bilgisayar simülasyonları ile yapılan performans değerlendirmelerine göre önerilen almaç yapılan sistem performansım büyük ölçüde iyileştirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON SUBCARRIER SYNCHRONIZATON IN OFDM SYSTEMS Anıktar, Hüseyin M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof.Dr. Yalçın Tanık September 2002, 123 pages In this thesis, subcarrier synchronization techniques for OFDM are studied. These techniques are evaluated for frequency dispersive, frequency nondispersive, time varying, and time invariant channels. Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T) parameters are taken as reference for this thesis. It has been observed that one needs an effective subcarrier synchronization measure in order to combat degrading effects of dispersive, time varying channels. Because of this reason, we propose new receiver structures to solve synchronization problems for such channels. In the proposed receiver structure, Phase-Locked Loop (PLL) trackers for subcarriers msynchronization are used. The PLL's are operated by using an Expectation- Maximization(EM) based phase offset estimation algorithm. For phase synchronization, we suggested two kinds of new receiver structures. In the first proposed receiver, one PLL is used for each subchannel. In the second proposed receiver, channels are grouped and each subchannel group uses a single PLL unit. Thus, receiver complexity is reduced by reducing the number of PLL's. According to the performance evaluations made by computer simulations, the proposed receivers improve the system performance on a large scale.