Cultural tourism-led urban revitalization in the walled city of Lefkoşa
Lefkoşa Suriçi'nin kültürel turizm destekli kentsel yerleşimi
  1. Tez No: 119362
  2. Yazar: CENK ATUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ AKTÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Turizm, Kentsel Yenileşim, Kentsel Yaşam Kalitesi, Köhneleşme. vı, Cultural Tourism, Urban Revitalization, Quality of Urban Life, Obsolescence IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
öz LEFKOŞA SURİÇİ'NİN KÜLTÜREL TURİZM DESTEKLİ KENTSEL YENİLEŞİMİ Atun, Cenk Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sevgi AKTÜRE Eylül 2002, 182 sayfa Kuzey Kıbrıs'ın başkenti olarak Lefkoşa, adanın merkezinde yer almakta ve bu merkezi konumu dolayısıyla iş, ticaret ve kültürel anlamda adanın odak noktası konumundadır. Yeşil Hattın Lefkoşa' nın merkezinden geçerek adayı bölmesi, Lefkoşa 'nın merkeziyetini ortadan kaldırdığı gibi, Suriçi'ni bir sınır kent haline sokmuştur. Eski Lekoşa dairesel şekillenmiş bir çekirdek olarak, ortaçağdan süre gelen kültürel tarihi ve arkeolojik değerleri olan yapılarla yoğunlaşmıştır. Kentin merkezi iş alanının bir kısmım içinde barındıran ve kentin en değerli bölgesi olan Suriçi 'nin yokluğu, Lefkoşa'nın kimliğini büyük ölçüde yitirmesine sebep olacaktır. Sosyo-ekonomik değişimler, aktivite dokusundaki farklılaşmalar ve kentin bölünmüşlüğü, bütün aktiviteleri merkezin dışında yeni bölgelere odaklanmasını sağlayarak, bir zamanlar bir çok farklı türde aktivitenin göbeği durumundaki Lefkoşa Suriçi'nin kenar bölge okkasına sebep olmuştur. Suriçi'nin köhneleşmesi, bütün çekiciliğini kaybederek konut-iş sahibi insanları ve turistleri cezbetmeyecek ölçüdekötü bir çevre oluşumuna neden olurken, sosyal, ekonomik ve kültürel işlevlerini büyük ölçüde kaybetmiş oldu. Bu çalışmada, Lefkoşa'nın tarihi merkezinin kentsel yenileşim kararlarının uygulanması gereken bir bölge haline gelmesi tartışılmış ve kültürel turizm destekli kentsel yenileşim kararlan üretmek için bazı stratejilerin geliştirilmesinin analizi yapılmıştır. Bu çalışmada, kültürel destekli kentsel yenileşim bir araç olarak kabul edilerek, Lefkoşa Suriçi için uygun ve yeni aktivitelerin oluşumunda önemli bir motivasyon kaynağı olarak ekonomik canlılık ve iş imkanlarının artırılabileceği tartışılmıştır. Geliştirilecek kültürel turizm stratejileri ile Suriçi'nin tarihi mirasından yararlanarak, bölgede turizmi kalkındırıp, eski Lefkoşa'yı güçlü ve önemli bir kültür çekirdeği kimliğine sokmak amaçlanmıştır. Öngörülen kentsel yenileşim kararlarının esas amacı, kültür turizm aktiviteleri yoluyla sur dışına doğru oluşan aktivite göçünün önüne geçerek, köhneleşme sürecini yavaşlatıp durdurmak ve Suriçi'nin yaşam kalitesini artırarak hem yerel insanların hem de ziyaretçiler için Kıbrıs'ın kültürel, iş, ticaret ve eğlence merkezi haline getirmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CULTURAL TOURISM-LED URBAN REWTALIZATION IN THE WALLED CITY OF LEFKOŞA Atun, Cenk Ms., In the Department of City and Regional Planning, in Urban Design Supervisor: Prof. Dr. Sevgi AKTÜRE September 2002, 182 pages Lefkoşa as the capital of North Cyprus, is located at the center of the island. It's centrality makes it the center of employment and service facilities and also it's cultural life. The existence of Buffer Zone going through the middle of Lefkoşa has undermined it's centrality and make it a 'frontier' city. The old city of Lefkoşa, is a circularly shaped old nucleus, concentrates most of the buildings of culture, historic and arçheological value in Cyprus from the medieval periods onward. It is the heart of the city and constitutes part of the Central Business District. It is considered as the most precious part of the whole area and without it Lefkoşa would lose it's identity. The division of the city it-self, socio-economic changes and changes in activity pattern, transformed the focus of activity outside the walls into the new business center so that the Walled City, one time core of various activities became an 'edge zone'. Walled City as suffering from deterioration, has lost it's attractiveness and it creates a poor environment incapable of attracting local business, residents and visitors. As a generalization, Walled City of Lefkoşa partly lost it's social, economic and cultural functions. iiiIn this study, it is convinced that the historic center of Lefkoşa as a natural home of the city's culture, has to be the center of 'regeneration activities' which it is proposed to based on certain strategies on 'Cultural Tourism-Led Urban Revitalization' policies. Touristn and Cultural activities will be used to struggle with Walled City's image obsolescence by introducing new uses that take advantages of it's historic character, ambience and sense of place. In this study, the cultural tourism-led urban revitalization is accepted as a main tool providing an appropriate activities for Walled City and a major motivations to generate new forms of economic activity and employment. It is also analyzed some strategies for cultural tourism-led revitalization, which would encourage the exploitations of the Walled City's historic legacy for tourist development and would create a nucleus with a very strong cultural identity. A major task of Urban Revitalization Policy is, to reverse the existing trends through cultural tourism which would improve the quality of urban life in Old Lefkoşa and promote the city's specific advantages as the cultural, business and service center of Cyprus.