Automatic transcription of monophonic music
Tek sesli müzikte otomatik nota dökümü
  1. Tez No: 119360
  2. Yazar: SEVDE ASLI DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÇİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: otomatik nota dökümü, frekansların bulunması, başlangıçların bulunması iv, automatic music transcription, pitch detection, onset detection iii
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz tek sesli müzikte otomatik nota dokumu DİNÇ, Şevde Aslı Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tolga Çiloğlu Nisan, 2002, 95 sayfa Bu araştırmada, otomatik olarak tek sesli batı ve de kısmen klasik Türk müziği parçalarının notalarının dökümü üzerinde çalışılmıştır. Öncelikle otomatik nota dökümü sisteminin ana yapısı verilmiştir. Nota frekanslarının bulunması çeşitli zaman ve frekans alam algoritmalarıyla açıklanmıştır. Bu algoritmaların zaman ve frekans çözünürlük limitleriyle gürültünün etkileri belirtilmiştir. Ayrıca nota başlangıçlarının bulunması ile ilgili iki ayrı yaklaşım açıklanmıştır. Daha sonra, teksesli müzikte, notaları bularak sembollerini yazan bir sistem oluşturulmuştur. Son olarak, piyano, flüt, tanbur, kemence ve ney örnekleri üzerinde mümkün olan iyileştirmelerle birlikte deneyler yapılmıştır. Sistemin problemleri, sebepleriyle belirtilmiş ve çıktıların son hali üzerine örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATIC TRANSCRIPTION OF MONOPHONIC MUSIC DİNÇ, Şevde Aslı MSc, Department of Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tolga Çiloğlu April 2002, 95 pages In this study, the automatic transcription of monophonic music is studied on western music and partly on classical Turkish music samples. First, the general structure of a music transcription system is given with the main steps. The fundamental frequency detection is examined with several algorithms in time and frequency domains. Limitations in time and frequency resolution and the effects of noise are underlined. Also, two approaches on onset detection are explained. Then, a transcription system is formed which takes the monophonic music signal as input and outputs the notes in symbols. Finally, the experiments are performed on several music samples played with, piano, flute, tanbur, kemence and ney with possible refinements on note value and duration. The problems of the system are outlined with reasons and the examples on final outputs are given.