Low velocity ballistic characterization of steel armour plates by drop-weight tests
Çelik zırh plakalarının çekiç düşürme testi ile düşük hızlarda balistik karakterizasyonu
- Tez No: 119390
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÖGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çekiç-düşürme testi, düşük hız balistiği, çelik. vı, Drop- Weight Test, Low Velocity Ballistic, Steel. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz ÇELİK ZIRH PLAKALARININ ÇEKİÇ DÜŞÜRME TESTİ İLE DÜŞÜK HIZLARDA BALİSTİK KARAKTERİZASYONU Şimşir, Caner Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgehan Ögel Eylül 2002, 97 sayfa Bu çalışmanın temel amacı ince çelik zırhın düşük tuzlardaki balistik performansını etkileyen parametreleri incelemektir. Sırasıyla zırhla ilgilli parametreler (Sertlik, Çekme dayancı, Akma dayancı vs.) ve mermi ile ilgili parametreler (Sertlik, burun geometrisi) incelenmiştir. Çelik zırhların düşük hız balistik performansının statik mekanik özellikler ve balistik delinme mekanizmaları üzerindeki ilişkisi de incelenmiştir. Bu amaçla bir çekiç- düşürme testi düzeneği kullanılmıştır. Test 8 kg" lık bir çekicin ucuna eklenen çubuk aracılığı ile numunenin 0.5 m - 4 m arasından serbest düşmeyi takiben darbeye maruz kalmasını içermektedir. Testte farklı mekanik özellikler elde etmek amacı ile ısıl işleme tabi tutulmuş Ck67 çeliği kullanılmıştır. Bu çalışmada, zırhın delinmesi üç aşamada gerçekleşmiştir. Bunlar (1) zırhın bükülmesi, (2) yoğunlaşmış kesme bölgelerinde yöresel deformasyon (3) nihai kırılmadır. Zırhın balistik performans üzerindeki etkisi söz konusu olduğunda; sertlikteki, çekme ve akma dayançlarındaki artışın balistik limitte artışa neden olduğu bulunmuştur. 300 HB - 500 HB aralığında sertlik balistik limit ilişkisi lineerdir. Benzeri davranış gerinim sertleşme hızı ve balistik limit arasında da gözlenmiştir.Mermi sertliğinin balistik performansa etkisi incelendiğinde sert mermilerin yumuşak olanlara göre zırhı daha kolay deldiği gözlemlenmiştir. Bu etki sert zırhlara karşı daha etkili bulunmuştur. Dahası konik mermiler en düşük balistik limit değerlerini vermiştir. Konik mermilerle ve küt uçlu delici çubuklarla delinme mekanizmasında değişim gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOW VELOCITY BALLISTIC CHARACTERIZATION OF STEEL ARMOUR PLATES BY DROP WEIGHT-TEST Şimşir, Caner MSc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgehan ÖGEL September 2002, 97 pages The primary aim of this study was to investigate the parameters that affect the low velocity ballistic performance of thin steel armour. Investigated parameters include armour plate related parameters (Hardness, UTS, Yield Strength etc.) and projectile related parameters (Hardness, Nose geometry). The relationships between the low velocity ballistic performance of steel armour plates and the static mechanical properties and mechanisms of ballistic failure are also investigated. For this purpose, a drop-weight setup was used. The test includes the free fall and the impact of a 8 kg hammer with a 8 mm punching rod from 0.5 m to 4 m. Tested material is Ck67 steel, which is heat treated to obtain a wide range of mechanical properties. In this study, it is obseved that stages of failure were (1) the bending of armour plate, (2) shear localized in intense shear bands and (3) final fracture.. In regards to effect of armour plate in ballistic performance, it is found that an increase in hardness, UTS and yield strength lead to an increase in ballistic limit as well. The relationship between hardness and ballistic limit was linear mbetween 300 HB - 500 HB range. A Similar behaviour was observed for strain hardening rate and ballistic limit between SHR = 3.3 and SHR = 4.4 In regards to the effect of projectile in ballistic performance harder projectiles penetrated the armour easier than soft projectiles. This effect was more significant against hard armour plates. Moreover, conical projectiles gave the lowest ballistic limits. However, full penetration was harder.Petalling type of failure was observed with conical projectiles whereas plugging type of failure was observed with blunt penetrators