Estimation in hazard change-point models with truncated data
Kesilmiş veri ile tehlike fonksiyonlarında değişim noktası tahmini
- Tez No: 119391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Tehlike Fonksiyonu, Değişim Noktası Modeli, Rastgele Kesme, Yaşam Analizi, Hazard Function, Change-Point Models, Random Truncation, Survival Analysis. Ill
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
oz KESİLMİŞ VERİ İLE TEHLİKE FONKSİYONLARINDA DEĞİŞİM NOKTASI TAHMİNİ Yenigün, Cemal Deniz Yüksek Lisans, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bilgehan Güven Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Gürler Temmuz 2002, 62 sayfa Tehlike fonksiyonlarının güvenilirlik ve yaşam analizi çalışmalarında önemli bir rolü vardır. Bazı uygulamalarda bakım çalışmalarına, önemli işlemlere ya da yeniden gözden geçirmelere bağlı olarak tehlike fonksiyonlarında ani değişiklikler gözlenebilir. Bu tür durumlarda değişikliğin meydana geldiği anı ve büyüklüğünü tahmin etmek önemlidir. Bu çalışmada gözlemlerin rastgele kesilmiş olması durumunda, yani ilgi duyulan değişken Xin gözlenmesinin bir diğer bağımsız değişken olan Y tarafından engellenmesi durumunda, tehlike fonksiyonundaki değişim noktasının tahmini düşünülmüştür. Tek bir değişim noktası olan iki parçalı sabit tehlike fonksiyonları için en çok olabilirlik ilkesine dayanan bir tahmin yöntemi önerilmiştir. Daha sonra bu modelin daha genel bir hali olan iki parçalı doğrusal tehlike fonksiyonu düşünülmüştür. Önerilen tahmin edicilerin performansları bir simulasyon çalışmasıyla özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ESTIMATION IN HAZARD CHANGE-POINT MODELS WITH TRUNCATED DATA Yenigün, Cemal Deniz M.S. Department of Statistics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bilgehan Güven Co-Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Gürler July 2002, 62 pages The hazard function plays an important role in reliability and survival analysis. In some real life applications, changes in the hazard function may be observed and it is of interest to detect the location and the size of the change. In this study we consider hazard models with a single change-point when the observations are subject to random truncation, where the observation of variable X of interest representing the lifetime can be prevented by another independent random variable Y. For a piecewise constant hazard function with a single change- point, we consider an estimation procedure based on the maximum likelihood ideas. We also consider a generalization of the model mentioned above, the piecewise linear hazard model with a single change-point. We present the results of a simulation study to illustrate the performance of the proposed estimators. An application to a real data set is also considered.