Stability analyses of highway embankment slope failed during Düzce earthquake
Düzce depreminde yol dolgusunda oluşan heyelanın stabilite analizleri
  1. Tez No: 119393
  2. Yazar: EBRU KEKLİKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. B. SADIK BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şev stabilitesi, dinamik şev stabilitesi, geri analiz, sınır denge metodu, dinamik analiz, gerilme-deformasyon analizi, FLAC3D VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz DÜZCE DEPREMİNDE YOL DOLGUSUNDA OLUŞAN HEYELANIN STABİLİTE ANALİZLERİ KEKLİKOĞLU, Ebru Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. B. Sadık BAKIR Mart 2002, 103 sayfa Bu çalışmada, 12 Kasım Düzce depreminde, Ankara-İstanbul yolu üzerinde yer alan Bolu Dağı geçişi Bakacak mevkiinde yol dolgusunda oluşan heyelan incelenmektedir. İlk aşamada, laboratuar deneyleri ve geri analiz sonuçlan doğrultusunda heyelan esnasındaki zemin parametreleri belirlenmiştir. Sonra, bu parametreler sınır denge ve c-(|) azaltma tekniğinin uygulandığı gerilme-deformasyon analizlerinde kullanılarak yol dolgusunun güvenlik sayılan hesaplanmıştır. Gerilme-deformasyon analizlerinde sonlu farklar metodu kullanılmıştır. İki analiz yöntemiyle hesaplanan güvenlik sayılan birbirine yalandır. Bolu istasyonundan alman deprem kayıtlan kullanılarak dolgunun dinamik davranışı incelenmiştir. Hesaplanandinamik davranışın şev kaymasını yeterince iyi modellediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STABILITY ANALYSES OF A HIGHWAY EMBANKMENT SLOPE FAILED DURING DÜZCE EARTHQUAKE KEKLİKO?LU, Ebru M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. B. Sadık BAKIR March 2002, 103 pages In this study, the slope failure of Bakacak during 1999 Düzce earthquake at Bolu Mountain Crossing on Ankara - Istanbul state highway is studied. First, soil parameters at the time of failure are investigated based on laboratory tests and back analyses. Then, these parameters are used to calculate the factor of safety of the slope employing two different methods, namely, limit equilibrium and c-