Carbon fiber reinforced masonry infilled reinforced concrete frame behaviour
Karbon lifleri ile güçlendirilmiş tuğla dolgulu betonarme çerçevelerin davranışı
  1. Tez No: 119392
  2. Yazar: HALİT CENAN MERTOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL TANKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik Güçlendirme, Betonarme Çerçeve, Tuğla Dolgu Duvar, Karbon Lifleri ile Güçlendirilmiş Polimer Güçlendirmesi, Tersinen Yükleme VI, Seismic Strengthening, Reinforced Concrete Frames, Brick Masonry Infill, Carbon Fiber Reinforced Polymer Strengthening, Cyclic Loading. XC Y0KSEKÖ6unill KOWOIM pokOvantasyon
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz KARBON LİFLERİ İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ TUĞLA DOLGULU BETONARME ÇERÇEVELERİN DAVRANIŞI MERTOL, Halit Cenan Master, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuğrul Tankut Haziran 2002, 67 sayfa Sismik güçlendirme, Türkiye'de önemli bir problemdir. Çünkü yönetmeliklere uymayan çok sayıda yapı vardır. Bu nedenle, böyle binalar için bir güçlendirme yöntemi bulunmalıdır. Bu yöntem, az zaman alan ve kolayca uygulanan bir yöntem olmalıdır. Ama bu yöntemdeki en önemli konu, güçlendirme çalışmaları devam ederken kullanıcıya olabildiğince az rahatsızlık vermektir. Başka bir değişle, güçlendirme yapılırken yapı kullanımda kalabilmelidir. Diğer taraftan ise, Türkiye'de birçok bina tuğla duvar dolgulu olduğundan, çevreye en az rahatsızlık vermek ile tuğla duvar dolgu, bu araştırmanın amacımı ortaya koymaktadır. Testlerde bu amaçla, güçlendirme için karbon lifi ile güçlendirilmiş polimer kullanılmıştır. Bu malzemenin uygulanması çok kolaydır ve mukavemeti çok yüksektir. Bu yüzden karbon lifleri ve tuğla duvar dolgu bu tezde birlikte kullanılmıştır. Bu birliktelikle, betonarme dolgulu çerçeve davranışı elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, iki adet, iki katlı, tek açıklıklı, 1/3 ölçekli, tuğla dolgulu ve sıvalı betonarme çerçeveler hazırlanmıştır. Bu çerçevelerin beton kalitesikötüdür. Çerçevelerde kolon ve kiriş sonlarında etriye sıklaştırılması yapılmamıştır. Çerçeveler, tersinir yükler altında test edilmiştir. ilk çerçeve referans (güçlendirilmemiş) olarak kullanılmıştır ve diğer çerçevenin ise sadece tuğla dolguları, sıva üstünden güçlendirilmiştir. Deneyler sonunda, elemanların mukavemet, rij itlik, enerji tüketme ve ötelenme özellikleri incelenmiştir. Bu araştırma, daha büyük bir projenin ufak bir bölümü olduğundan, sonuçlar ilerdeki araştırmalar için bir basamak olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CARBON FIBER REINFORCED MASONRY INFILLED REINFORCED CONCRETE FRAME BEHAVIOUR MERTOL, Halit Cenan M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuğrul TANKUT June 2002, 67 pages Seismic strengthening is a very important problem in Turkey. Because there are a lot of buildings which do not satisfy the code requirements. So a strengthening method must be found for this kind of buildings. And it must be an easily implemented method with minimum time consuming. But the most important subject in this method is to give the minimum disturbance to the user as the strengthening actions continue. In other words, the building must function properly as strengthening takes place. On the other hand, in Turkey, since a lot of buildings have brick masonry infill walls, the combination of giving minimum disturbance and brick infill walls reveals the aim of this research. In the tests carbon fiber reinforced polymer strengthening was used to achieve this aim. The implementation of this material is very easy and the strength is very high. So the combination of carbon fiber sheets and the masonry infill walls were used in this thesis. A behaviour like a shear wall behaviour was aimed with this combination. For this purpose, two two-story, one-bay, 1/3 scale reinforced concrete frames infilled with plastered brick masonry were constructed. These frames had poor concrete quality. The frames did not have confinement of the stirrups at the HIcolumn and beam ends. The frames were tested under the reversed cyclic loading. One frame was used as a reference frame (tested with no strengthening) and the other frame's only infill walls were strengthened over the plaster. At the end of the tests, strength, stiffness, energy dissipation and story drift characteristics of the specimens were examined. Since this research is only a small part of a greater research, the results are used as a basis for the following researches.