Generalization of the Law of the Wall
Cidar Kanunu'nun genelleştirilmesi
- Tez No: 119397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cidar Kanunu, Eksen Simetrili Akım, Eğrilik, Türbülans. iv, Law of the Wall, Axisymmetrical Flow, Transverse Curvature, Turbulence. in, BWiBwUuirtj.'". jjw i
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz CİDAR KANUNUNUN GENELLEŞTİRİLMESİ Köken, Mete Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nuray Tokyay Temmuz 2002, 70 sayfa Bu çalışmada düz levhalar için elde edilen cidar kanununun eksen simetrili akım için de geçerli olmasını sağlayacak bir genelleştirme yapılmıştır. Türbülanslı akımda eğri yüzeylerde oluşan sınır tabakası; düz levhalarda oluşan sınır tabakasından farklı bir yapıya sahiptir. Eğri yüzeyin oluşturduğu etki, eksen simetrili yüzeylerin uçlarındaki sınır tabakası hesaplarında, gemi modellerinin ve diğer üç boyutlu uzun cisimlerin yüzey dirençlerinin tayininde önemlidir. Bu durumlarda mevcut cidar kanunu denklemleri geçersizdir. Bu çalışmada; cidar kanunu sınırlan içerisinde eğri yüzeylerin türbülans üzerindeki etkilerini göz önüne alan yeni bir logaritmik karışım boyu öngörülmüştür. Bu yeni karışım boyu ve Navier-Stokes denklemlerinin kullanımı ile, genelleştirilmiş cidar kanunu denklemleri elde edilmiştir. Elde edilen denklemler daha sonra çeşitli hız profili verileri ile doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERALIZATION OF THE LAW OF THE WALL Köken, Mete M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuray Tokyay July 2002, 70 pages In this study the classical law of the wall, which is obtained for the flat plate, is generalized such that it will hold true for the turbulent axisymmetrical flow as well. A turbulent boundary layer on a transversly curved surface has a different structure from that of a flat plate boundary layer. This transverse curvature effect is of importance in computations of the boundary layer near the tail of a body of revolution^ in estimating the surface resistance of ship models, or other three- dimensional elongated bodies. Classical law of the wall expressions do not hold true for these cases. A new logarithmic mixing length* which takes into consideration the effect of transverse curvature on turbulance, is proposed in the law of the wall region. Making use of the Navier-Stokes Equations and the new mixing length model the generalized law of the wall expressions are obtained. Obtained expressions are verified for the various velpcity profile data.