Development of a computer program for the analysis of fatigue crack growth
Bilgisayar destekli yorulma çatlak analizi programının geliştirilmesi
- Tez No: 119396
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÜNDÜZ BİLİR, DOÇ. DR. SUAT KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yorulma Çatlak Büyümesi, Metal Alaşım, Lif Parçacık Katkılı Komposit Malzeme, Yorulma Süresi Tahmini, Bilgisayar Programı. VI, Fatigue Crack Growth, Metal Alloys, Random Fiber Composites, Life Estimation, Computer Program
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz BİLGİSAYAR DESTEKLİ YORULMA ÇATLAK ANALİZİ PROGRAMININ GELİŞTİRİLMESİ Dalgıç, Ali Murtaza Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Gündüz Bilir Yardımcı Yönetici: Assoc. Prof. Dr. Suat Kadıoğlu Temmuz 2002, 94 sayfa Bu çalışmada, metal alaşımlar ve lif parçacık katkılı kompozit malzemeler için yorulma çatlak ilerlemesi analizi yapan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Geliştirilen program, yorulma çatlak ilerlemesi testlerinde ölçülen çatlak boyu ve çevrim bilgilerini alarak; çatlak yapısı ve yükleme bilgilerine göre çatlak büyüme hızını hesaplar. Bu hesaplama işleminde metal alaşımlar için Paris Modeli ve lif parçacık katkılı komposit malzemeler için Değiştirilmiş Paris Modeli kullanılmıştır. t.c YûKsmöCRcnm kumulu DOKÜMANTASYON M££KHİLogaritmik ölçekte, deney verilerinden geçen en iyi doğru hesaplanarak; çatlak büyümesi modelleri için sabitler bulunmuştur. Paris ve Değiştirilmiş Paris Modelleri için bulunan sabitlerle metal alaşımlar ve lif parçacık katkılı kompozit malzemeler için yorulma süresi tahminleri yapılmıştır. Analizde kullanılan ve hesaplanan değerler sonraki analizlerde kullanılmak üzere kayıt edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A COMPUTER PROGRAM FOR THE ANALYSIS OF FATIGUE CRACK GROWTH Dalgıç, Ali Murtaza M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Gündüz Bilir Co -Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Suat Kadıoğlu July 2002, 94 pages In this study, a computer program is developed for fatigue crack propagation analysis of metal alloys and random fiber composites. The developed program takes the fatigue crack propagation experiment data in the form of crack length vs. number of cycles from the user. The user also, selects the crack geometry and defines loading conditions of the test specimen. Developed program analyze the experimental data and evaluates crack growth rate and stress intensity range. For the calculated or ready crack growth rate data, computer program evaluates the fatigue crack growth rate dependence of stress intensity range. For this purpose computer program uses Paris Model for metal alloys and Modified Paris İÜ T c. YUKS1EKU6BXTUH *UEULU SOltfMANTASYON M£EK££tModel for random fiber composites. In logarithmic scale best line curve fit is done to the crack growth rate data and power law constants are calculated for the Paris and Modified Paris Models. Evaluated power law constants are used for the life estimation with Paris and Modified Paris Models. All entered and evaluated data are shown in graphical and tabular form. These values are stored for further applications.